Литургия бе отслужена в памет на деветимата загинали в катастрофата край Ловеч, откриват банкова сметка в помощ на семействата им – PernikToday.net

Перник сведе глава в памет на жертвите, загинали в тежката катастрофа край ловешкото село Микре. В тяхна памет бе отслужена литургия в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“ .

„Нека се молим за душите на нашите съграждани, а на нас, живите, Господ да ни даде здрав разум, за да не съжаляваме за действията си“ – тези думи изрече отец Борис.

На църковния ритуал присъстваха кметът Вяра Церовска и екипът й, народният представител д-р Александър Александров , областният управител Ирена Соколова, кметът на кв. Изток Емил Костадинов , председателите на националното и местно ръководство на Съюза на слепите Васил Долапчиев и Асен Алтънов, както и десетки граждани и журналисти.

Кметът Вяра Церовска изрази дълбоките си съболезнования към близките и роднините на загиналите в тежката катастрофа край Ловеч. Тя не скри ужаса, който е видяла. Перник е почернен, днешният ден е обявен за траур на територията на общината, отменени са всички увеселителни мероприятия и тържества.

„Все още не мога да приема загубата на нашите невинни съграждани. От първия момент, в който разбрахме за трагедията, ние се включихме и се опитваме да помогнем с отношение и да бъдем до пострадалите. Лично отидох в ловешката болница и ги заварих преди да бъдат транспортирани, говорих с тях, говорих с част от близките им“,  каза кметът Церовска.

Пернишки траурни агенции транспортираха труповете, проявявайки съпричастност към трагедията на своите съграждани. Община Перник обезпечи погребенията и ще бъде отпусната еднократна помощ по 325 лв. на почернените семейства.

„Днес ще открием банкова сметка към БЧК и ще я дадем на медиите, за да се стигне до всички, които имат отношение и искат да помогнат на пострадалите, тъй като процесът на възстановяване ще бъде дълъг и сложен“, коментира Вяра Церовска.