Канализационните води на Радомир ще се пречистват в станцията в Батановци – PernikToday.net

На извънредно заседание днес Общинският съвет прие важно решение във връзка с реализирането на водния цъкъл в община Перник. Въпреки несъгласието на съветниците от БСП, беше гласувана поправка на решение №1001 от 22 ноември 2018 година, с което се дава предварително съгласие за право на преминаване /прокарване на трасе/ на напорен тръбопровод /тласкател за отпадъчни води от град Радомир до пречиствателната станция за отпадни води /ПОСВ/ в Батановци. С други думи, канализационните води от Радомир ще се пречистват в станцията в Батановци, която е проектирана така, че да може да поеме целия обем на канализационните води. Това налага да се изработи трасе, за да бъде направен голям канал, по който ще се движат водите.

„Извънредното заседание беше свикано конкретно за изместване на трасето, по което трябва да бъде извършено строителство на канала на отпадните води на Радомир“, коментира вносителят на докладната Вяра Церовска и допълни, че кметът не определя цената на водата и не е фактор изобщо в ценообразуването й.

„Бях изненадана да чуя как общински съветници не знаят какво включват техническата спецификация и прединвестиционните проучвания по отношение на Водния цикъл,които трябва да бъдат в рамките на определените средства и на тези, които могат да бъдат поети от Европейския съюз“, каза още тя.

Кметът поясни, че по тази тема нейният колега – кметът на Радомир Пламен Алексиев, е дал техническо предложение да се изработи пречиствателна станция на терена на Община Радомир и за целта заедно с техния Общински съвет са предоставили тере , на който да бъде направена. „Европейските експерти обаче не приеха да се направи пречиствателна станция в близост до изградена такава, която е частна. Между Община Радомир и частната пречиствателна станция не бе подписано и осъществено съгласие за преминаването й в собственост на Общината. След като такова решение не беше постигнато, имаше план, който включваше 140 млн. лв., но беше отказано да бъде отпусната такава сума. Отпусната сума е 100 млн. лв. Тя касае всичките общини за изграждането на нов канализационен проект“, уточни Церовска.

По думите й, след като не бе постигнато такова споразумение се търси ново техническо решение. „Експертите от комисията,  назначена от Министерството на околната среда и водите, предлагат да се изпомпват канализационните води от Радомир и да отидат в пречиствателната станция в Батановци, която като проектиране може да поеме обема на канализационните води. Това налага да се изработи трасе , за да бъде направен този голям канал“, подчерта Церовска.

Нуждата от водния проект е наистина много голяма. Всички знаем какво се случва в кв. „Изток“ и кв. „Рудничар“, когато има проливни дъждове, а има и улици, където няма изградена канализация.