Как главният секретар на МВР Георги Костов е освободил директора на ОД МВР Перник Славчо Станиславов – PernikToday.net

Славчо Станиславов – бивш директор на ОД МВР – Перник

Преди освобождаването на старши комисар Славчо Станиславов от длъжността директор на ОДМВР – Перник, той е бил извикан от главния секретар на МВР – главен комисар Георги Костов, който му е разпоредил незабавно да се яви в сградата на МВР. При явяването му Георги Костов е заявил, че “Не се вписвал в обстановката и че Вашите политици не могат да работят с теб”.

На въпроса, кои политици, Георги Костов му е посочил областният управител на област Перник и заместник областният управител. Главният секретар на МВР му заявил, че ще го назначи на длъжността “началник на сектор КП”. Два месеца след назначаването на новия директор на ОДМВР – Перник, Валентин Бученски, Станиславов е преназначен за разузнавач в сектор “Издирване” при ГДНП – МВР, като главният секретар му казал, че новият директор не може да работи с него. Към настоящия момент Славчо Станиславов е на същата длъжност – “разузнавач”.

Старши комисар Славчо Бончов Станиславов е дългогодишен служител на МВР. Работил е по линия на “Криминална полиция”, като е започнал от изпълнителска длъжност, преминал е през ръководни длъжности, включително директор на ОДМВР – Перник. На длъжността директор на ОДМВР – Перник, е от 13 май 2014 г. до 15 май 2015 г., като служебното му правоотношение е било видоизменено 5 месеца преди местните избори за общински съветници и за кметове, проведени на 25 октомври 2015 г.

Оказване на политически натиск върху петима директори на Областни дирекции на МВР да подадат оставки, е причината правителството да поиска, а президентът да прекрати правомощията на главния секретар на МВР – главен комисар Георги Костов, това става ясно от мотивите към решението на служебното правителство, с които БГНЕС разполага.

Става въпрос за бившите директори на ОДМВР – Ловеч Георги Иванов, на ОДМВР – Плевен Венцислав Катинов, на ОДМВР – Монтана Иван Георгиев, на ОДМВР – Перник Славчо Станиславов, на ОДМВР – Видин Константин Джунински. Първите четирима са били притискани от Георги Костов да освободят директорските постове в навечерието на местните избори на 25 октомври 2015 г., а петият в навечерието на президентските избори през ноември 2016 г. Единственото име на политик, което се споменава в мотивите за освобождаването на Костов е това на бившия вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Изненадващо, Бъчварова бе вписана едва на седмо място в листата на ГЕРБ в 25-ти многомандатен избирателен район в София. През 2014 г. Бъчварова беше водач на листата на ГЕРБ в 24-ти МИР в столицата.

“Единственият мотив, използван от главен комисар Георги Костов, за освобождаването им от заеманата от тях длъжност – директор на ОДМВР, е оказан политически натиск от страна на политически сили. Причините за смяната им не се основават на резултатите от дейността им и професионалните им качества, а единствено на базата на политически решения. Това е недопустимо, тъй като основен принцип в дейността на МВР е политическият неутралитет, регламентиран в чл. 3, ал. 1, т. 4 от Закона за Министерството на вътрешните работи. С тези си действия главният секретар на МВР – главен комисар Георги Костов, е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото, което е основание за прекратяване на правомощията му”, пише в мотивите на решението, което носи подписа на служебния премиер Огнян Герджиков.

Източник: sofia.topnovini.bg