И Косача иска референдум: Местните са решени да се отделят от община Ковачевци и да се присъединят към Радомир – PernikToday.net

Жителите на село Косача решиха да се отделят от община Ковачевци и да се присъединят към община Радомир.Това стана на общоселско събрание, на което  се подписаха 70 % от постоянно живеещите в населеното място. До края на седмицата се очаква броят на подписите да стане 100%. Официалният документ с подписите ще бъде внесен в Общинските съвети в Ковачевци и Радомир. В едномесечен срок те трябва да излязат със становище, а по-късно президентът на Републиката трябва да определи дата за провеждането на референдум за отделянето на с.Косача от община Ковачевци и преминаването му към община Радомир.

До това становище на жителите на село Косача се стигна след като общинската администрация в Ковачевци взе редица решения, с които хората от Косача не са съгласни и са в техен ущърб, поясни председателят на Инициативния комитет за провеждане на референдума Димитър Димитров. Според него най-фрапиращото е лишаването на цялото село от питейна вода. Затова жителите на Косача настояват за възстановяване на помпената станция, която според тях е неправомерно иззета и по този повод са депозирали друг документ до ОбС-Ковачевци, до Басейнова дирекция и други институции.

Димитър Димитров подчерта, че за над 40 водоизточника, построени преди 1987 година от Радомирска община тече процедура по узаконяване от ВиК-Перник. Тези водоизточници продължават да се използват от хората. Водоизточникът в с.Косача също е строен преди 1987 г., но изполването му е прекратено. Жителите на селото питат: Защо се мери с два аршина и кой е виновен за създалата се ситуация и безводието, което мъчи хората?

През 2003 и 2011 г. е имало гратисен период, в който е трябвало да се узаконят водоизточниците с налични документи от кмета на община Ковачевци, но това не е станало. От последните проби, които са взети от РЗИ от водата в Косача, е видно, че няма манган, няма други вредни за човешкото здраве елементи, подчерта председателят на Инициативния комитет. Според него това е само малка част от недоволството, което община Ковачевци е предизвикала с решенията си сред косачани.

Хората настояват за премахване на животновъдната ферма в центъра на селото, искат удобни транспортни връзки с Радомир, лични асистенти за болните от селото и продължаване на проекта за изграждане на читалище в Косача. Затова те настояват да се отделят от община Ковачевци и да преминат към община Радомир, като се надяват, че проблемите им ще бъдат решени компетентно и в законовите срокове.