За 28-ми пореден път фестивалният огън на Сурва събира хиляди в Перник – PernikToday.net

За 28-ми пореден път пламна фестивалният огън на Сурва в сърцето на столицата на маскарадните игри Перник. Войводата на фестивала призова всички добрини да се изсипят над присъстващите, да ги облеят благата на  живота, а  здравето и засмяното сърце да се техни неизменни спътници през цялата година.

Кметът Вяра Церовска му предаде ключа на Перник и му заръча да ръководи града мъдро, силно, спокойно и да царува веселие. Да бъде!, бе отговорът на войводата, който припомни етичния кодекс на сурвакарите и кукерите. „Отпразнувай фестивала така, сякаш е последния ден от живота ти!“, „Не пожелавай булката на младоженеца и още по-малко него самият!“, „Пий с мярка! /само газирани напитки/“, „Пази ревниво традицията, както прочее пазиш собствената си съпруга!“, „Ако тъщата ти се заседи на гости, потърси помощ от мечкарите!“, са само част от неписаните сурвакарски закони. И както е известно, те ревниво се спазват в Граовско.

Гости на Перник бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-председателят на НС Емил Христов, зам.-министърът на културата Румен Димитров, народните представители Александър Александров, Станислав Владимиров, Любомир Бонев, посланици и представители на посолства, представители на ЕП. Тук бе и Кубрат Пулев.

В Перник пристигнаха Ларс Алгел – новият президент на ФЕКГ, Александър Цицимов- член на международиня борд на ФЕКГ, представители от Мекедония, Ресия, Сърбия, Румъния, Словения, Сардиния – Италия, Гърция, Португалия, официални делегации от побратимени и партньорски градове. За първи път тук са представители от Чикаго. Защото Сурва е обединител – тя събира хора от различни народности и различни поколения, водени от едно единствено чувство – любовта и желанието да възтържествува доброто.

Благодарение на лайвстрийминга зрители от чужбина можеха да наблюдвават откриването на Сурва.

Кметът Вяра Церовска – председател на организационния комитет на фестивала и президент на националната секция на ФЕКГ приветства всички със сърдечно добре дошли в сърцето на Сурва. „Добре дошли при страховитите маски и ликове, при ритмите и мистичните танци. И ако само за миг клопотарите спрат, избухва нашенското, хоро, граовското, селското – бързо и трудно, вдъхновяващо като самия живот, за да се вплетат езическата традиция и българските обичаи, за да направят голямата битка за любовта и живота, за доброто и злото“, каза в словото си Церовска.

Неслучайно Сурва е перла в короната на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, припомни министърът на туризма Николина Ангелкова и обеща да подкрепя фестивала и за в бъдеще. За трите карнавални дни очакваме над 250 000 души да пристигнат в Перник, обяви тя.

Ларс Алгел – новият председател на ФЕКГ, който застана на поста след кончината на приятеля на Перник Хенри ван дер Кроон, заяви че е горд да бъде в Перник. За първи път той е бил в града ни преди 19 г. и вече за седми пореден път е част от Сурва.

Кубрат Пулев, който за първи път бе гост на карнавала, също поздрави перничани и гостите на града.

XXVIII-ят Международен фестивал на маскарадните игри  бе открит със зрелищен спектакъл, в който взеха участие формацията „Майсторите на танца“, славеите на народните песни Ива Давидова и Боряна Василева, а младата звезда Михаела Филева изпълни хита „Опасно близки“. Грациите на художествената гимнастика изненадаха публиката с блестящо представление с ленти на фона на граовска народна песен. Присъстващите се насладиха на български ритми съчетани с 3Д мапинг шоу, огнено шоу, специална народна песен, посветена на фестивала, а накрая традиционно беше запален огромен огън, около който с ритмична стъпка и с екотен звън обикаляха сурвакари със страшни ликове. Пищни илюминации озариха небето над Перник и сложиха финала на откриването на XXVIII маскараден фестивал.