Начало / Култура и образование / За 19-ти пореден път Рударци събра художници на традиционен пленер

За 19-ти пореден път Рударци събра художници на традиционен пленер

Plener Rudarci 2016

Живописното Рударци и тази години приюти майстори на четката за традиционния пленер, който винаги се провежда преди Деня на града – 19 октомври.  За 19-ти пореден път общинският едноименен комплекс е домакин на събитието.

„Перник-дух и колорит“ е темата на тазгодишното издание, в което ще  творят десет утвърдени художници. Сред тях проф. Васил Вълев от София – носител на голямата награда на Международния конкурс за акварел във Варна. Колоритен участник е и Чавдар Петров от Видин, който получи тазгодишната наградата „Захарий Зограф“ на Съюза на българските художници за цялостно творчество. Международен колорит ще внесе Лучано Феле от Италия. Тази година присъствието е повече от Перник в лицето на художниците Сашо Евтимов, Силвия Топалова, Армине Давтян, Евтим Постолов, Цветелина Стефанова, Богомил Благоев и арт организаторът, който ще се впише и като участник, Валентин Топалов.

Plener Rudarci 2016

Заместник-кметът по образование и култура Севделина Ковачева пожела успех и вдъхновяваща творческа атмосфера на художниците. От платната още в първия ден си личи, че ще се родят интересни творби с индивидуален почерк и подчертан професионализъм. Само след седмица, на 7.10.2016 г. произведенията на авторите ще бъдат изложени и показани на перничани в
галерията “При кмета“ в чест на деня на град Перник.

Plener Rudarci 2016

В рамките на пленера участниците ще се запознаят с историята, културата и забележителностите на Перник и ще посетят националния музея “Квадрат 500“ в София.

Plener Rudarci 2016

Пленерът вече е част от културния календар на Перник и се е превърнал в традиция, която подпомага и стимулира творческата дейност на пернишките художници, разширява международните контакти на базата на културното сътрудничество на Община Перник с побратимени и партньорски градове от страната и чужбина.

За догодина, когато ще е 20-то юбилейно издание, организаторите обещаха да има повече изненади и повече участници и гости.

Plener Rudarci 2016

Предишна Намериха Митко Евтимов разстрелян край радомирското с. Драгомирово
Следваща Биха 17-годишно момиче заради кавга между две семейства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *