За феновете на Хари Потър: Магията се завръща с чародейната сила на Дж. К. Роулинг – PernikToday.net

Носителят на “Оскар” Еди Редмейн е черешката на тортата в новата фентъзи поредица “Фантастични животни и къде да ги намерим” – клон от дървото
на вълшебния свят на Хари Потър

Ако си мислите, че магическият свят на Хари Потър, създаден от безпределното въображение на Дж. К. Роулинг, се е изчерпал – грешите жестоко. Магията настъпва отново и от хартията с добре изпитани „заклинания“ пак завладява големия екран в приключенската лента „Фантастични животни и къде да ги намерим“ (Fantastic Beasts and Where to Find Them).

Има ли по-невероятен подарък за всички фенове на култовата поредица за борбата с Лорд Волдемор от един спин-оф, съвсем нова фантастична история, извлечена от редовете и заживяваща свой собствен живот в не един, а в цели пет бъдещи ленти.

Сценарият на филма е дело на самата Дж. К. Роулинг, която за първи път се изявява в тази роля, а за режисирането е отговорен Дейвид Йейтс, който създаде последните 4 от общо 8-те филма за Хари Потър.

За да се налее още масло в гарантирания взрив на успеха на новата продукция, главната роля в нея е поверена на носителя на „Оскар“ Еди Редмейн. Той влиза в образа на ексцентричния магизоолог Нют Скамандър.

 Рамо до рамо със звездата от „Теория на всичко“ се изявява и Колин Фарел, който влиза под кожата на нюйоркския маг Грейвс, приятел на пътешественика Нют.

Откъде се отделя и разлиства клонът от дървото на вълшебната вселена на Хари, Хърмаяни и Рон?!

Цялата магия изскача директно от техен учебник, изучаван в „Хогуортс“, за който Роулинг споменава в романа си „Хари Потър и Философският камък“.

„Фантастични животни и къде да ги намерим“ е част от задължителната литература, с която всеки начинаещ магьосник трябва да се запознае в началото на обучението си в училището за магия. Автор на незаменимото произведение е Нютън Скамандър. Екземпляр от неговия труд присъства в почти всяко магическо домакинство, четен и препрочитан поколение след поколение в търсене на най-ефикасния начин човек да се справи с хорклъмпите на ливадата си или да отучи пухкавела си да пие вода от тоалетната. Световноизвестният бестселър запознава със света на необичайните магически създания, категоризирани от А до Я с информация за техния външен вид, характер, умения и местообитания.

Филмът на „Уорнър Брос“ (Warner Bros) проследява историята на Нют Скамандър и неговите приключения в тайното магическо общество на Ню Йорк, а действието се развива седемдесет години преди това в „Хари Потър“.

Зоологът тъкмо е приключил пътешествие с отговорната мисия да документира съществуващи изключителни магични създания през далечната 1926 г., когато пристига в Ню Йорк. Малък инцидент го вади от ежедневния му ритъм и отприщва серия от неочаквани премеждия. Всичко започва с един No-Maj, или мъгъл, на име Джейкъб, а от тайнствения куфар, постоянен и важен аксесоар на Нют, се изплъзват няколко фантастични животни. Хаосът е гарантиран както в света на магията, така и в този на хората ако зоологът не запретне ръкави и овладее ситуацията навреме

 Биографията на самия Нютън (Нют) Артемис Файдо Скамандър е изключително интересна. За него се знае, че е роден през 1897 г. и от съвсем малък проявява интерес към фантастичните животни. Афинитетът му към тях е окуражаван от майка му, която отглеждала специални хипогрифи.

След като Нют завършва „Хогуортс“ – пред камерата се намеква, че бива изгонен – започва работа в отдел „Регулация и надзор на магическите създания“ на Министерството на магията. Поне на хартия първоначално се труди в службата за премествания на домашни духчета, а после преминава в Служба „Зверове“, където бързо се издига с многостранните си познания за най-чудатите магически животни. Често предприема изследователски пътешествия в чужбина благодарение на съвместната си работа с Бюрото за изследвания и контрол на змейовете. Така събира сведения за труда на живота си – „Фантастични животни и къде да ги намерим“. В биографията му също се посочва, че през 1979 г. Скамандър е награден с Ордена на Мерлин втора степен като признание към магизоологията, или изучаването на магически животни. След пенсионирането си живее в Дорсет със съпругата си Порпентина и с домашните си любимци – низълите Хопи, Мили и Молър. Дотогава обаче му предстоят различни изяви на големия екран.

 Снимките на „Фантастични животни и къде да ги намерим“ започват на 17 август 2015 г. в графство Хартфордшър. Определени сцени са заснети в Лондон и в залата „Сейнт Джордж“ в Ливърпул, където екипът покрива мястото с фалшив сняг и поставя класически автомобили, за да върне стрелката на часовника към атмосферата на Ню Йорк от 1920 г. Снимачният процес приключва на 28 януари 2016 г.

В актьорския екип освен Редмейн и Фарел участват още Езра Милър, който влиза под кожата на Креденс, съперник и противник на Нют Скамандър. Катрин Уотерстън пък се сдобива с магическите способности на американската магьосница Порпентина (Тина) Голдстин, а музикантката актриса Алисън Судол изиграва нейната по-малка сестра Куини. Участват още носителят на „Оскар“ Джон Вой, Рон Пърлам, Дан Фоглър и др.

Премиерата на „Фантастични животни и къде да ги намерим“ е на 18 ноември на 3D и IMAX 4K формат.

Хортензия Маркова

Източник: 168 часа