За трета поредна година: Радомир се включва в Европейските дни на културното наследство – PernikToday.net

Стойовата къща                                                                                                                                                                                                         сн. bg.wikipedia.org

За трета поредна година Община Радомир се включва в септемврийските Европейски дни на културното наследство, съобщи директорът на Общинския исторически музей Гергана Първанова. Тази година темата на инициативата е „Наследство и природа: пейзаж от възможности”, а Радомир участва в нея с поредица от прояви.

По повод честването на 99 години от обявяването на Радомирската република в изложбената зала „Войнишко въстание” ще има ден на отворените врати на 27 септември. Музейната експозиция пресъздава драматични епизоди от Първата световна война, войнишките бунтове и събитията в града като център на Войнишкото въстание. С оригинално архитектурно и художествено оформление, чрез факсимилета, документи, снимки и вещи е проследен развоят на въстанието и обявяването на България за република за първи път в историята на 27 септември 1918 г.

През целия месец септември посетителите в изложбената зала „Войнишко въстание” ще могат да разгледат и изложбата „Слава за герои”, която е посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война. Изложбата е съвместна с Регионалния исторически музей в Перник.  Пернишкият музей гостува с 11 табла, на които са представени участници във войните от Пернишко. Към тях са добавени шинели и оръжия от фонда на Общинския исторически музей в Радомир.

На 29 септември ще бъде осигурен свободен достъп в етнографския музей  „Стойова къща”, който разкрива етнографското богатство на населението от Радомирския край от края на XIX и началото на XX в.

Част от инициативите в Европейските дни на културното наследство е и предстоящото честване на Съединението на 6 септември. Една от най- важните дати в историята на страната ни ще бъде отбелязана в Радомир с поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на подпоручик Константин Цанков – първият български офицер, загинал в Сръбско- българската война през 1885 година.