Забраняват се пазари и изложби на птици в област Перник заради инфлуенца – PernikToday.net

Забраняват се провеждането на пазари и изложби на птици на територията на област Перник. Мярката е взета с решение на Областната епизоотична комисия и цели недопускане на разпространението на болестта инфлуенца по птиците. В тази връзка комисията прие превантивни мерки за територията на Област Перник. Заседанието й беше председателствано от заместник областния управител инж. Васил Павлов.

Привеждането в повишена епизоотична готовност се налага заради констатирани първични огнища на заболяването в два обекта в Добрич и Хасково. Подробности по темата представи   д-р Людмил Цветков – началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОД „Безопасност на храните“ – Перник.

Част от мерките предвиждат постоянен ветеринарен контрол за спазване на изискванията за биосигурност в птицевъдните обекти на територията на областта, съвместни проверки с представителите на орнитоложките дружества, ловните сдружения и държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви, мигриращи или синантропни птици.

Собствениците на птицевъдни обекти, в това число и обекти от т.нар. тип „Заден двор“, са задължени да спазват следните противоепизоотични мерки:

да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите с цел ограничаване на възможността за контакт между домашните и дивите птици;

да съхраняват фуража в закрити помещения;

да създадат необходимите условия за разделно отглеждане на домашни птици – гъски и патици – отделно от останалите птици;

при отклонение в здравословното състояние или повишена смъртност на отглежданите птици незабавно да уведомяват ветеринарния лекар на обекта или кмета на населеното място.

Областната епизоотична комисия прие и конкретни мерки, касаещи превенция на заболяването при зареждане с птици на птицевъдните обекти, намиращи се на територията на област Перник.