Начало / Извън Перник / Ето какви проблеми може да ви навлече дългият сън

Ето какви проблеми може да ви навлече дългият сън

660_744937e92dc9a1ddc2cc11be4b7322b5

Качественият сън е полезен и помага на тялото и ума да се възстановят. Може ли обаче нещо хубаво да бъде в повече и да вреди? „Хората, които спят по 10 и повече часа на ден имат драстично по-лоши здравословни показатели от тези, които спят 7-8 часа“, твърди Сюзън Редлайн, професор по сънна медицина в Харвард.
Колегата ѝ д-р Дейвид Ървин от медицинското училище Geffen дори смята, че „преспиването“ може да доведе до някои болести.
Ето и какви здравословни проблеми може да си докарате, ако прекарвате много време под завивките:
1. Повишен риск от сърдечносъдови болести
Сърдечните болести са причина номер едно по смъртност в САЩ. А спането повече от 8 часа повишава вероятността да се сдобиете с такава с до 34 %.
2. Може да затлъстеете
Чували сте че хората, които спят малко са по-склонни към затлъстяване. Обратното също е валидно, тъй като човек който прекарва много време в леглото, има по-малко време да бъде активен и да изразходва енергия/калории, обяснява д-р Редлайн.
3. Може да развиете диабет
Повечето сън може да повиши нивата на кръвната захар в тялото ви (както и липсата на достатъчно сън). Високите нива на глюкоза в тялото често водят до развиването на диабет тип 2.
4. Умът ви е замъглен
Не можете да се концентрирате? Вината може да се крие в преспиването. Хроничното прекомерно поспиване може да състари ума ви с до две години и да затрудни извършването на обикновени всекидневни „операции“, твърди изследване, публикувано в сп.Journal of the American Geriatrics Society.
Според д-р Ървин, поспаланковците, които имат проблем с изпълнението на обикновени ментални задачи, вероятно не успяват да си набавят качествен сън, а се будят многократно през нощта.
5. Може да си докарате ранна смърт
Не е ясно как точно едното влияе на другото, но изследвания са показали, че хората, които се сблъскват с по-ранна смърт, в общия случай са поспаланковци. Освен това косвено развиването на болести като диабет и сърдечносъдови заболявания логично може да допринесат за по-късия житейски път.

Източник: tialoto.bg

Предишна Наследничката на Цонев се изгаври с паметта му
Следваща Емилия роди втората си рожба (снимка)

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *