Епидемиолог: Хора се оплакват, че от грипа дори и косата ги боли – PernikToday.net


Много пациенти се оплакват, че при грип освен мускулните болки дори и косата ги боли. Това става ясно от думите на епидемиолога Любомир Киров пред Нова тв. Той обясни, че обикновено пикът на грипните заболявания е през януари. „Стартът обикновено е през октомври. Тази година вероятно заради хубавото време активизацията на вирусните заболявания дойде по-късно“, каза той.

„Обикновено симптомите са висока температура, обща отпадналост, мускулни болки, проблеми със ставите“, обясни Киров. Той посъветва хората да не се самолекуват, а да потърсят лекар, веднага щом разпознаят някой от симптомите. В столицата все още няма грипна епидемия, но се очаква тя да се разрази до 1-2 седмици, предупреждават епидемиолозите. Един от първите градове, обявил грипна епидемия, е Перник.

– H1N1 поваля по-лесно пълни хора, бременни, деца.
– H3N2 – хора с хронични заболявания и възрастни

В момента в Перник, Сливен, Пазарджик, Благоевград и други градове, в които грипът е в подем, 20% от случаите са от H1N1, пандемичния грип. H3N2, който в момента поддържа епидемиите в САЩ и Западна и Централна Европ, няма принос за увеличаването на случаите у нас“, обясни проф. Кантарджиев.

Прицелната група на H1N1 са пълни хора, бременни, деца. А доминиращият в момента извън България H3N2 по-лесно разболява възрастни и хора с хронични заболявания -сърдечносъдови, дихателни, захарен диабет и др. Като първи симптоми и протичане двата вида нямат голяма разлика и човек сам не може да прецени какъв е вирусът. В професионален план двата типа епидемии се различават по това, че при А вирусите епидемиите по-бързо набират скорост, поясни националният консултант.