Екот на сурвакарски звънци и огньове до небето по Сурова в Пернишко – PernikToday.net

Хиляди перничани и гости се потопиха в магичната нощ на Сурова на 13 срещу 14 януари. Страховити маски, екот на звънци за кой ли път се емнаха в нощта, запалени факли и лумнали огньовете озариха селата.  Всяко населено място беше изпъстрено с маскирани, а къщите на местните – гостоприемно отворени и пълни с хора. Така е на Сурова в Пернишко.

На автентичния обичай беше и кметът на Община Перник Вяра Церовска с нейния екип, народните представители от ПП ГЕРБ Красимир Велчева и д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова и кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов.

Кметът Вяра Церовска пожела на  всички сурвакари здраве, късмет, берекет и обич! „За нас перничани, тези които запазихме в сърцето на България този зимен обичай, месец януари е голям празник. Празник на фамилията и на хората, които обичат своята страна и своите традиции и показват това по един прекрасен начин“, подчерта тя. И отбеляза, че най- мащабното, най-красивото и авторитетно представяне на българските езически обичаи, може да се види само тук.

„Сурова е традиция, която е в корена на българина и се радвам, че точно тук в Перник тя има своето продължение векове наред“, каза народният представител Красимир Вечев.

Обиколката започна от село Бучино, след което тътенът последва село Люлин, където също беше запален традиционният огън на Сурва.

Стремежът и на двете сурвакарски групи групи е въпреки модерните времена да запазят автентичния стил на носиите и обичая. И най-радостно е , че към участниците всяка година се присъединяват млади хора и деца.

Едно от най-впечатляващите зрелища беше в село Расник. Там на площада се срещнаха групите на Велковци, Сопица и бабугерите от село Брежани.

Пътят на добруването продължи към град Батановци, където се състоя срещата с групата на село Копаница.

Кулминацията на Сурова тази година беше в кв. „Бела вода“, чиято група е носител на голямата награда „Златната маска“ на миналогодишния фестивал. Групата наброява около 120 човека. Тя се е снимала във филма „Козият рог”. През цялото време представители на различни медии снимаха и се запознаваха отблизо с пазителите на маскарадната традиция. С голям интерес те наблюдаваха маските и звънците, с които бе изигран ритуалният танц за отваряне пътя на доброто.

Такава неописуема магия е Сурова в Пернишко! Тя трябва да се почувства със сърцето,  да се види с очите, защото с думи емоцията и омаята на древния празник трудно се описват.