Екипи започват безплатна кастрация на кучета по селата от община Перник – PernikToday.net

Екип от кастрационния център започва обход по селата от община Перник. Всяка седмица фелдшери ще посещават малките населени места, за да кастрират четириноги, съобщи зам.-кметът Денислав Захариев. Това ще става безплатно и стопаните могат да се възползват от мярката. По този начин ще бъдат освободени от такса, която за притежание на куче е 50 лв. за година. Питомците ще бъдат взети и освен кастрация, ще бъдат ваксинирани, а после – върнати на хората. Операцията и престоят по възстановяването ще бъдат за сметка на Общината.

Кметовете на населени места ще бъдат задължени да направят списък с притежателитге на кучета, желаещи да кастрират домашните си любимци.

Това е една от мерките, които Община Перник предприема за ограничаване популацията на кучетата, тъй като е факт, че именно от селата много четириноги биват изхвърляни на улицата, когато стопаните им наесен се прибират по апартаментите си в града.

Ще се опитаме да решим част от проблема ударно, заяви Захариев. И допълни, че обходът на екипа няма да бъде единствен. Ще се връщаме по селата, за да продължим с кастрациите. Същевременно ще бъдат установени и собствениците на кучета, които не искат да ги кастрират. Те ще бъдат принудени административно да платят таксата от 50 лв. за притежание на четириного.