Доброволци от шест европейски държави се включиха в празника за Световния ден на младите хора в Перник – PernikToday.net

Доброволци от различни европейски държави се включиха в традиционното отбелязване на Международния ден на младежта – 12 август в Перник.  Маргарете Вайрих от Германия и Данай Карали от Гърция представиха фотографски проект. Франческо от Италия, Беата от Естония, Гжегож от Полша и Патриция от Австрия, заедно със сдруженията „АртАреа“ и „Акселс“ представиха работата на Европейската доброволческа служба.  Те показаха как може да се направят подаръчни торбички от рециклирана хартия и ангажираха дошлите на празника в забавни игри и  демонстрации  на йога упражнения.  На своя щанд двете сдружения представиха естонска свежа салата и италианска плодова салата, които могат да се приготвят и с продукти от българските магазини, но са добър пример за здравословно хранене.

Експерти от Регионална здравна инспекция  (РЗИ) помогнаха на желаещите да определят  индекса на телесната си маса и да  измерят въглеродния оксид в издишвания въздух. На щанда на РЗИ можеше през специални очила да се разбере какво вижда човек, употребил алкохол и да се усетят  с експеримент вредите от тютюнопушенето. Екипът на РЗИ предлагаше и анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН.

Служители от дирекция „Бюро по труда“, заедно с техния шеф Росен Симеонов,  представиха за младежите полезна информация за програми за обучение и заетост и свободни работни места, както и платформата EURES за  подпомагане на търсещите  работа в чужбина.

Представители на фондация „П.У.Л.С.“ разказваха  за превенцията на сексуално-предаваните инфекции и нежелана бременност при млади хора, а експерти от Превантивно-информационния център към община Перник бяха готови да консултират за превенцията  за зависимост от дрога и психотропни вещества.

Своята дейност представиха  сдружение „Обектив“,  Младежкият информационно-консултантски център, членовете на Общинския младежки съвет,  младежкият БЧК и други организации.

С голяма торта с празничен надпис и свещи беше отбелязана  9-годишнината от създаването на Консултативния съвет за младежка политика към Кмета на Община Перник.

Преди това състави към Общинския младежки дом представиха празнична програма.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA