Доброволната казарма ще дава предимство за държавна служба и ВУЗ – PernikToday.net

сн. chernomore.bg

Който отиде доброволно войник, ще има предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация или в университет. Това обеща военният министър Красимир Каракачанов. Целта е да се привлекат доброволци, тъй като в момента армията изживява кадрова криза – има недостиг от около 6000 души, което е поне 1/5 от войска, а основната заплата на един професионален войник е 608 лв.

Досега Каракачанов не е дал финансова обосновка на начинанието. Спорно е и доколко предлаганите екстри биха били законни или ефективни. Университетите например са автономни, а и в тях има свободни места дори и след пето класиране.

Идеята е войниците да служат по 6 или 9 месеца, като времето ще зависи от специалността. „Като получат подготовка, влизат в резерва и това би довело до решаване на проблема с недоокомплектоването на армията, защото една част от тях могат да харесат службата и да останат“, прогнозира министърът. Той предлага да бъде въведена швейцарската система – обучение на всички за кратък период от 6 месеца, а след това резерв. „По време на резерва опресняваш знания и подготовка, докато си в подходяща възраст. Така че ще има един ден казарма. Нуждата го налага“, каза Каракачанов.

Според него доброволната военна служба е крачка към връщане на наборната. „Имам като уверение и от премиера, и от парламента, че ще подкрепят първата стъпка в тази посока, тоест въвеждане на доброволна служба“, заяви Каракачанов. До момента нито един фактор от ГЕРБ не е дал знак, че партията подкрепя идеите на патриотите. Преди няколко месеца министърът припомни, че това е записано в управленската програма. Тогава обяви, че и момичета ще могат да служат по свое желание.

Каракачанов твърди, че за доброволната служба ще се ползва материалната база, където служат кадровите войници, а там, където тя е унищожена, ще се възстанови. За разлика от едно време, когато войниците са пращани да служат на другия край на България, сега те щели да бъдат близо до родните си места./sega.bg