Детският писател Кирил Назъров се срещна с малки перничанчета – PernikToday.net

Срещата с детския писател Кирил Назъров сложи добър финал на празничните прояви в РБ „Светослав Минков”, посветени на Международния ден на детската книга 2-ри април и Международният ден на книгата 23-ти април. 

С автора на популярни детски книжки се срещнаха малчуганите от ДГ № 8 „Изворче”. Малко по-късно в Голямата читалня на библиотеката с Кирил Назъров разговаряха деца от група „Звънче” от ДГ „Изворче” и първокласници от ОУ „Св.Иван Рилски”. Пред тях детската учителка от ДГ № 8 Нонка Кръстева представи някои от най-популярните книжки на писателя, а самият автор провокира малките с куп гатанки от най-новата си книга „Кратки загадки”. Първокласниците от ОУ „Иван Рилски” пък прочетоха някои от стиховете на автора, които си бяха избрали и му зададоха много въпроси. Някои от децата получиха книжки с автограф от Назъров.

Родното място на Кирил Назъров е петричкото село Драгуш. Работил е като учител,бил е драматург на Благоевградския куклен театър, редактор на сп. „Картинна галерия“ и гл. редактор на най-популярното детско списание у нас „Славейче“. Член е на Съюза на българските писатели, като е бил председател на Детската секция към Съюза. Пише предимно за деца, като публикува книги със стихове, гатанки и проза: „Ловец на дъжд“ (1975), „Ало, Слънчице“ (1978), „Скороговорки“ (1979), „Хоровод“ (1980), „Петльов часовник“ (1981), „Барабанче бъбриво“ (1985), „Къщурка и Щурка“ (1985), „Незабравки“ (1986), „Сети се ти“ (1986), „Буквички скокливи“ (1989), „Слънчова шега“ (1989), „Вълшебствата на детската градина (1990), „Сто чуденки за чудене“ (1993), „Весело букварче“ (1994), „Цветница“ (2004). Автор е на книгите с приказки: „Приказки за една нощ“ (1982), „Пчелария“ (1983) и „Приказките на заспивко“ (1986), както и на детската пиеса „Звездните мечки“, която печели национална награда за драматургия през 1983 г. С национални награди са отличени и книгите му „Хоровод“, Пчелария“, „Барабанче бъбриво“, „Приказките на Заспивко“, „Сто чуденки за чудене“. С книгата си „Цветница“ става първият лауреат на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“. Стихотворения и гатанки от Кирил Назъров са включени в учебниците за І, ІІ, ІІІ и ІV клас.