Начало / Политика / Депутатът Валери Жаблянов за Цецка Цачева, охраната на българската граница и  предизвестените провали на правителството

Депутатът Валери Жаблянов за Цецка Цачева, охраната на българската граница и  предизвестените провали на правителството

Gablyanov-Leonov-St. Vladimirov

Не е необходимо кой знае какво политическо въображение, за да бъде издигнат председателят на Народното събрание Цецка Цачева за кандидат за президент, обяви на пресконференция народният представител от БСП Валери Жаблянов. Възможността Бойко Борисов да издигне друг кандидат от състава на МС, както направи предния път с Плевнелиев, беше в много голяма степен самоубийствена, смята той. Фактът, че премиерът се е спрял на чисто партийна кандидатура, при това ръководител на Народното събрание, демонстрира, че изборът пред ръководството на ГЕРБ не е бил особено голям, коментира депутатът.

Днешното изявление на премиера Борисов, че ако ГЕРБ загуби на първи тур на президентския вот, той ще си подаде оставката, депутатът определи като открит опит за шантаж. Бойко Борисов трябва да е убеден, че България ще се развива и  без него. „Ще оживеем и без този политически персонаж”, бяха думите на Жаблянов.

Охраната на българската граница във връзка с бежанската вълна е най-слабият момент в работата на правителството досега, твърди депутатът. Независимо от това, че НС преди няколко месеца гласува изменение в закона за въоръжените сили и предостави възможност на българската армия да бъде ангажирана с охраната на границата, досега резултат не се забелязва. Според Жаблянов не става въпрос за бежанци, а за миграция.

Публична тайна е, че досега действаха добре разработени канали, използвани преди за контрабанда на стоки, а сега се използват за транспорт на хора и които не биха могли да действат без покровителството на по-високите нива на управлението, бяха думите на Валери Жаблянов. Затова, когато сръбската армия отиде на границата с България, нашето правителство изпадна в паника, посочи той. За съжаление, заради амбицията на определени политически и административни среди за печелене на пари, ние се оказахме в капан, защото бежанските лагери са пълни с емигранти, които не могат организирано да напуснат страната в западна посока. Отговорността на правителството е огромна за това, което се случва, смята Жаблянов.

Получаваме косвена информация, че се готвят програми за бежанска интеграция, при това без да са обсъждани и уточнени параметрите им, твърди депутатът, според когото тези действия са пряко следствие от външната политика на кабинета, който до този момент не прави нищо друго освен да изпълнява чуждата воля и по-специално желанията на германския концлер Ангела Меркел. Нито едно действие на премиера не е самостоятелно и в интерес на България, а следва представите на Германия, респективно на Меркел, за Балканите.

Най-характерният факт в това отношение е оттеглянето на българската кандидатура за поста генерален секретар на ООН в лицето на Ирина Бокова  и замяната й с Кристалина Георгиева, посочи Жаблянов. Той определи този гаф като плод на външен натиск върху правителството. Скандалът в международните среди е огромен. Подобна смяна е без прецедент, твърди депутатът и добави, че няма друг такъв случай в историята на ООН от Втората световна война насам. Заради Бокова ПГ на БСП ще поиска вот на недоверие към правителството.

Очевидно, че с такъв министър председател и с такова правителство, България, освен да  изпълнява външни политически желания, не може да бъде никакъв фактор не само за стабилност на Балканите, но дори не може да охранява собствените си граници. Всички тези недоостатъци и предизвестени провали на правителството не могат да бъдатт коригирани по друг начин освен с неговото разпускане, твърди Валери Жаблянов.

Следваща Намери се фирма, която поема приюта за кучета в Перник

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *