Демонстрират уникална технология по обновяването на стената на язовир „Студена“ пред министър Николай Нанков – PernikToday.net

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще бъде демонстрирана уникална технология за обследване и рехабилитация на язовир „Студена“ в община Перник. Методът се прилага за първи път в България, като ще позволи ремонтните дейности да се извършват без да се източва водният обект, който водоснабдява района на Перник.

Водолазни екипи ще извършват голяма част от строителните дейности под вода. Екип и на надзора също ще върши работата си под вода.

По време на строително-ремонтните дейности няма да се стигне до влошаване на качеството на водата, като ще се извършва и постоянен мониторинг.

В началото на септември 2016 г. тогавашният министър Лиляна Павлова подписа договор за ремонта с консорциум „Хидроконструкция–Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ)–Карпи“. Компанията притежава изключително голям опит в хидротехническото строителство, като има над 50 завършени обекти в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Ремонтните дейности се финансират по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ от Световната банка и държавния бюджет. Стойността на договора за строителство е приблизително 32 млн.лв.

Близо 4 млн.лв. ще се вложат в и модернизация и ремонт на пречиствателната станция за питейни води към язовира, съгласно най-съвременните стандарти.

Срокът по договор е 24 месеца, като се очаква дейностите да приключат в края на 2018 г.

Язовир „Студена“, който осигурява питейна вода за над 100 хил. души в Перник и Батановци, 9 села в региона и редица индустриални предприятия, е в експлоатация  от 1955 г.  и през изминалите 62 години не е ремонтиран.

Демонстрацията е насрочена за 18 юни, вторник.