Годишните винетки вече ще важат от датата на купуване – PernikToday.net

Годишните винетки вече ще важат за период от една година от датата на купуване на стикерите, а не до края на календарната година, както е досега. Това се предвижда в проект на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата. Промяната ще важи от 1 януари 2018 година за всички пътни превозни средства, независимо от категорията и държавата на регистрация.

С промените се предвижда и въвеждането на тримесечни винетки за леки автомобили под 3.5 тона. Новите винетни стикери се пускат в употреба от 1 януари 2018 година.

Цената на новата тримесечна винетка ще е 54 лв. Тя е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност.

Цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват.Годишната винетка за леки автомобили ще струва 97 лв., а месечната 30 лв. Седмичната ще се таксува по 15 лв.

Припомняме, че мотористи настояваха за пускането на 3-месечна винетка. Според тях моторите се карат само в месеците, когато времето го позволява, а купуването на годишна или няколко месечни винетки не е удачно и съобразно./news.bg