Главен комисар Николай Николов в Перник: Превенцията срещу бедствията е изключително важна – PernikToday.net

Превенцията срещу бедствията е изключително важна, заяви в Перник директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ПБЗН/ главен комисар Николай Николов, който бе участник в провелата се кръгла маса на тема „Намаляване на риска от бедствия“. Дискусии като тази в Перник са от особено значение, защото ако не се назове проблемът и ако не се планират бъдещите действия, когато възникне бедствието, нещата стават доста трудни, коментира той. Няма как да не се случват тежки събития и промените в климата недвусмислено доказват това, посочи още главен комисар Николов. И подчерта, че задължителната превенция  включва в себе си освен организационни мероприятия, и инженерни такива и те трябва да вървят ръка за ръка.

На форума бяха изнесени данни, свързани с финансирането по линия на бедствията. Според тях в периода 2005 – 2015 г.  от фонд „Солидарност“ са поискани около 1 млрд. евро за заявени щети, а са отпуснати около 40  млн. евро.

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане в периода от 2010 до 2015 година при постъпили искания за 1.2 млрд. лв. са отпуснати приблизително 400 млн. лв.

От застраховането щетите се покриват едва около 0.6 процента.

До началото на следващия месец Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия ще бъде предложена за приемане от Националния съвет за намаляване на риска от бедствия. Това  съобщи старши комисар Александър Джартов- директор на дирекция „Критична инфраструктура, превенция и контрол” при Главна дирекция „ПБЗН“. След като бъде приета от Съвета тя ще бъде подложена на обществено съгласуване. След окончателното й приемане, на база на стратегията, ще бъдат разработени Националната програма за намаляване на риска от бедствия и съответно областните и общинските програми.

Кръглата маса в Перник бе организирана от областния управител Ирена Соколова, която бе домакин, съвместно с Регионалната дирекция „Пожарна безопасност е защита на населението“ и е част от събитията, посветени на Седмицата на пожарната безопасност.