Вяра Церовска: Елате на нашата Сурва, когато Перник е пълен с хиляди усмихнати хора и никога няма да забравите тази емоция – PernikToday.net

Фестивалът Сурва е кауза за Перник и за България, обяви  зам.- мининистърът на културата Амелия Гешева на пресконференцията в зала „Средец” на Министерството на културата, посветена на предстоящия ХХVII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“. Тя определи карнавалното събитие като едно от най-хубавите и емблематични прояви  в културния национален и международен календар. Отправяйки благодарност към Община Перник и всички, които участват в организирането на този празник, Гешева подчерта, че опазването на българската традиция и българската духовност е мисия на всички нас.

Тази година фестивалът в Перник е и част от програмата на българското Председателство, каза още тя и не скри, че е очарована от колоритните сурвакари на село Дивотино, които огласиха министерството на културата с грохот на звонци и наричания за здраве и берекет. Три дни, на 26, 27 и 28 януари, градът на Кракра за пореден път ще бъде домакин на мащабната маскарадна фиеста. Рекорден брой участници – 7 477, се включват в нея.

„Всеки, който е бил на нашия празник, няма да пропусне възможността да дойде отново. Защото не може да бъде забравена атмосферата в Перник, духът, който се чувства при нас. Не можете да си представите по-хубаво място през зимата, където можете  да срещнете толкова много позитивно настроени хора“, не скри добрата си емоцияа и кметът на община Перник Вяра Церовска.

И добави, че желанието на всички участници, които в края на единия фестивал започват да се подготвят за следващия, е да направят празника по-пъстър, по красив, по-богат. Групите и тяхната битка за превъзходство една над друга пък правят по-автентична, по-истинска традицията. Изживяването от всичко това е неповторимо, сподели Церовска.

Само от селата в област Перник групите са 46 с 4000 човека в тях. Някои от сурвакарските дружини стигат до над 200 души.

В столицата на сурвакарските игри пристигат 105 фолклорни формациии, като от тях 59 са кукерски, сред които има бабугери, старци, станчинари, дервиши.

В Перник ще дефилират около 900 деца и 423 участници от чужбина.Обичаите си в маскарадните игри ще покажат 17 групи, представители на 8 държави – Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Испания, Италия, Словения и Португалия.

По традиция фестивалът ще бъде открит с грандиозен спектакъл, наречен „В сърцето на Сурва“. Тържественото запалване на маскарадния огън ще бъде на 26 януари – петък, от 18 часа, пред Двореца на културата. Преди това от центъра на града ще тръгне факелно сурвакарско дефиле, в което ще се включат 40 сурвакари от Дивотино и Ярджиловци, облечени в характерните си костюми. Фестивалните дефилета, както всяко година ще бъдат в събота и неделя от 10 до 17 часа. Закриването на фестивала ще бъде от 18 часа в неделя.

„И тази година е спазена традицията пернишкият фестивал да е съпроводен от многобройни съпътстващи изяви“, посочи ресорният заместник-кмет Севделина Ковачева. И разказа за работилницата за маски „Мечкарница”, където гостите могат да си направят маска за спомен

„Художествени изложби и концерти са също част от програмата. За поредна година ще се проведе кулинарно шоу с известния майстор на вкусните гозби Иван Звездев. Той ще приготви Сурвакарска кавърма“, допълни Ковачева.

Младежкото маскарадно дефиле „Сурвакариада“ на 26 януари от 14 часа, което ще се проведе на централния градски площад, отново ще включи в традицията и обичаите и децата на Перник.

Директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова представи състава на тазгодишното фестивално жури, чийто председател ще бъде отново проф. Георг Краев.

„Перник Ви очаква от 26 до 28 януари“, каза в края на пресконференцията кметът Вяра Церовска и покани всички да почувстват емоциите на Сурва.