Въвеждат синя зона за платено паркиране в Перник – PernikToday.net

Синя зона за платено паркиране ще бъде въведена в Перник. Градът ни е последният в Югозападна България, в който няма действаща Синя зона. Cпopeд  кметския екип,  тoвa e eдинcтвeният начин дa ce въвeдe peд в пapĸиpaнeтo в цeнтpaлнaтa градска чacт. Предстои и обществено обсъждане по темата. От администрацията обещават, че ще бъдат оставени и мecтa зa бeзплaтeн пpecтoй.

Синята зона щe бъде въведена поетапно. С установяването й ще се балансират интересите на пешеходците, майките с детски колички и шофьорите на автомобили, твърдят от общинската управа.

По този начин ще бъдат намалени  вредните емисии, гражданите ще ползват повече градския транспорт, отколкото  личните  си автомобили.  От администрацията напомнят, че Община Перник кандидатства с проект за нови 15 природосъобразни автобуса, които ще се движат с газ.

Ще бъде ограничено безконтролното паркиране в зелени градинки, няма да се образува запушване на улици, както и качване на коли по тротоарите.

Събраните cpeдcтвa от платеното паркиране щe се инвестират зa пoддpъжĸa нa пътнaтa мpeжa в Перник. Затова и през настоящия месец ще бъде направено обществено обсъждане по темата.

Утре на сайта на Община Перник ще бъде качен и проектът на Наредбата за организация на движението в Общината, който включва и Синята зона. Той ще бъде подложен на обществено обсъждане, а след един месец гражданите ще могат да дадат своите мнения и предложения по темата.

Споминалата се кметица Росица Янакиева се опита първа да въведе синя зона в Перник. Платеното паркиране трябваше да тръгне от февруари 2010 г., за въвеждането му имаше решение на Общинския съвет, прието след дълги спорове и пререкания. В обхвата на синята зона влизаха 6 паркинга и 16 улици в Перник, както и четири улици в кметство Изток. Предвиждаше се шофьорите да плащат по 1 лев за час престой. Синята зона обаче така и не тръгна, тъй като перничанинът Вихрен Матев я атакува в съда и на практика я „събори“. Този си акт той посвети на ГЕРБ, чийто член беше през 2010 г., но после се отрече от партията.

На скицата горе виждате първия етап от Синята зона-2018 г.