Вицепрезидентът Илияна Йотова в Перник: Наесен президентството ще организира широка дискусия за закон за хората с увреждания – PernikToday.net

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, народният представител от ПГ на „БСП за България“ инж. Любомир Бонев, председателят на ОблС на БСП – Перник Валентин Петков, председателят на ОбС на БСП Кирил Леонов и общински съветници бяха гости на XI Републикански фестивал на хората с увреждания в пернишкия квартал Църква.

„Институциите са длъжници на хората с увреждания“, заяви при откриването на фестивала вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя припомни, че през 2006 г. ООН прие Конвенция за хората с увреждания. „България я ратифицира през 2012 г., но тя остана само на хартия, защото нямаме достатъчно синхронизирани институции, които да я прилагат“, добави тя.

„Само преди броени дни организации на хората с увреждания за пореден път бяха на протест пред институциите в София. Цинично е, когато има толкова много нерешени проблеми и по тях не се работи“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова се ангажира през есента президентството да организира широка дискусия за това какъв закон е нужен на хората с увреждания.

„Хората с увреждания заслужавате внимание, уважение и възхищение за волята и достойнството, с които посрещате трудностите, за силния дух и стремежа да направите живота си по-пълноценен и радостен“, написа народният представител инж. Любомир Бонев в поздравителния си адрес. Той добави, че дълг на политиците е да облекчат трудното им ежедневие и да протегнат приятелска ръка с разбиране и топлота. „Продължавайте все така, с нестихваща сила и кураж да отстоявате себе си и мечтите си“, призова той.

Вицепрезидентът и инж. Бонев се срещнаха с участници във фестивала от всички краища на България. Талантливи майстори им показаха своите ръкоделия, картини и кулинарни произведения, с които се представят  пред журито.