Вижте как изглеждат култовите супермодели от 80-те и 90-те днес – PernikToday.net

Eдва ли има някой, който да не е чувал за златното поколение супермодели, сред които блестят имената на Клаудия Шифър, Синди Кроуфорд, Линда Еванджелиста или Ел Макферсън. А още по-малка е вероятността да съществуват мъже, които да не са въздишали по някоя от тях, пише „Уомън хотнюз“. Вижте как изглеждат днес и дали са се променили с годините кралиците на модния подиум от последните две десетилетия на 20-и век:
Синди Крауфорд Синди Крауфорд е родена на 20 февруари, 1966 г. Нейна запазена марка остава малката бенка точно над устните. Крофорд краси кориците на стотици списания. Тя е обявена за № 3 на 40 най-горещите знаменитости на VH1 за 90-те години. Нейният успех като модел я прави знаменитост, което от своя страна ѝ осигурява роли в телевизията и киното.

Тайра Банкс Супермоделът Тайра Банкс е родена на 4 декември, 1973 година в Ингълууд, Калифорния. През 1990 година обаче, когато все още е в гимназията, Банкс сключва договор с Elite Model Management, най-голямата модна агенция в света. По-късно същата година тя снима първата си фотосесия за списания „Севънтийн“. През 1996 година, Банкс става първата чернокожа жена на корицата на GQ, както и на тази на Sports Illustrated swimsuit edition. През 2005 година тя създава и води свое собствено токшоу – The Tyra Show.През годините Банкс е била свързвана с режисьора Джон Сингълтън, баскетболиста Крис Уебър и банкера Джон Ютендал. Днес Банкс се занимава активно с благотворителна дейност.

Ел Макферсън Ел Макферсън е родена на 29 март 1964 г. в Сидни. Осемнадесетгодишна, Макферсън постъпва в школата за модели “Клик” в Ню Йорк. Славата й до голяма степен се дължи на две събития от 1986. Едното е корицата на сп. “Тайм” (първата в историята на изданието до този момент, отделена на манекенка!). Когато виждат снимката, редакторите на “Спортс илюстрейтид” веднага викат Ел Макферсън на среща. Искат да я наемат за реклами в специализираното приложение за бански костюми, а когато разбира това, Ел се съблича чисто гола в офиса на редакторката Джули Кембъл, за да й докаже, че има перфектно тяло. В края на 1986 излиза първата корица на “Спортс илюстрейтид” с Ел Макферсън, а с нея и прякорът на австралийката – Тялото. През 1995 тя и колежките й Клаудия Шифър, Наоми Кембъл и Кристи Търлингтън основават веригата заведения “Фешън кафе”. Междувременно обаче Ел се ориентира и към Холивуд. Дебютът й като актриса е във филма “Алис” (1990). Следват “Сирени” (1994), “Огледалото има две страни”, “Ако Луси падне” и “Джейн Айри” (1996), “Острието” и “Батман и Робин” (1997), както и документалният филм от 1998 Beautopia (игра на думи от beauty – красота).

Линда Еванджелиста Линда Еванджелиста е родена на 10 май 1965 година в Сент Катаринс, Онтарио, Канада. Участва в стотици рекламни кампании, като най-често е лице на L’Oreal Paris. Снимала се е за над 600 корици на световноизвестни списания.

Ева Херцигова Ева Херцигова е родена в Литвинов, Чехия. Започва кариерата си на модел, след като побеждава в конкурс за красота в Прага през 1989 г., когато е на 16 години. След като пристига в Париж, тя става популярен супермодел. Нейната първа известна поява е в кампанията Мис Уондърбра през ’90-те. Участва в реклами на Гес Джийнс, появява се в каталог на Виктория Сикретс и Спортс Илюстрейтед. Снима се в няколко филма. Позира гола за Плейбой през август 2004 г. През 2006 г. е Венера на церемонията по откриването на Зимни олимпийски игри 2006. Омъжва се за Тико Торес, барабаниста на „Бон Джоуви“ през септември 1996. Развежда се през юни 1998. На 1 юни 2007 г. ражда сина си Джордж Марсиаж Херциг.

Наоми Кембъл Наоми Кембъл е британски топ модел и актриса от ямайски произход. На подиума е от 15-годишна възраст. Учи в Лондонската академия за сценични изкуства. Тя е първата жена от подобен произход която се появява на корицата на френското и английското списание „Вог“. През 1991 г. списание „People“ я обявява за една от 50-те най-красиви жени на света.

Хелена Кристенсен Хелена Кристенсен е родена през 1968 г. в Копенхаген, дъщеря е на датчанин и перуанка. Носителка е и на титлата Мис Дания, както и актриса. Тя е била и един от ангелите на „Виктория Сикретс“. Снимала се е и за списанията Космополитън, Максим и др. Хелена Кристенсен е един от най-известните и търсени модели – представяла е марки като Karl Lagerfeld, Prada, Revlon, Valentino, Chanel и др. В личен план също могат да се кажат интересни факти за хубавицата. Името й е свързвано с Леонардо ди Каприо, Джош Хартнет, покойният вече Майкъл Хътчинс. В момента живее със сина си Мингус, чиито баща е американският актьор Нормън Рийдъс. Красавицата и актьорът се разделят след 5-годишен брак.

Клаудия Шифер Клаудия Шифер е родена на 25 август 1970 г. в Райнберг, Северен Рейн-Вестфалия, в семейството на юрист. През 1987 г. започва работа като модел и в началото на 90-те придобива известност като моден модел. Избрана е от Карл Лагерфелд за лице на марката „Шанел“, което и донася световна слава и статут на супермодел.

Кристи Търлингтън Кристи Търлингтън е родена на 2 януари 1969 г. в САЩ. Била е на 14 години, когато случайно забелязват красотата и осанката ѝ по време на престоя ѝ в Маями, където баща ѝ работи по това време. Първото голямо кариерно събитие в живота на Кристи се случва през 1989 г., когато тя участва в реклама на Calvin Klein. Направи го отново миналата година – в още по-забележителна форма дори от преди. През 2013 г. е обявена за жена на годината от сп. Glamour. През 2010 година основа своята фондация Every Mother Counts (в превод: „всяка майка има значение“), която се занимава с проблемите на бъдещите и настоящи майки, на които трябва да бъдат осигурени сигурност и равни права. Идеята на Търлингтън за благотворителната организация се ражда след като тя завършва своя документален филм No Woman, No Cry, посветен на бременните жени в Танзания, Бангладеш, Гватемала и САЩ.

Източник:http://retro.bg