Българи от Сърбия, Румъния и Украйна на фолклорна среща в Перник – PernikToday.net

Перник събира българи, извън пределите на страната на фолклорен фестивал. Под мотото „Български ритми от близо и далеч“ талантливи певци и танцьори се събират в навечерието на празника на града, за да оглася Перник. Проявата има амбицията да стане част от културния календар на общината. Целта е всички българи, чийто български фолклор е част от живота им и всички, които са далеч, но не са забравили род и родина да покажат заедно, че милеят за България. Инициативата е подкрепена от кмета Вяра Церовска и се ражда след емоционално посещение на пернишка сурвакарска група в Одеса, където разбират, че макар и малцинства, българите зад граница пазят ревниво културното си наследство. Така се заражда необходимостта от подобен празник, който да покаже близостта във фолклора и същевременно неговото разнообразие. Организатори са Общината и РЕКИЦЧ. Участниците ще се съберат на 18 октомври от 15.30 часа пред ОК ”Дворец на културата” в Перник за празнично хоро. Официалното откриване ще е от 16:00 ч.

Силно начало за първата среща предвещават специалните участниците от чужбина – 116 души от няколко групи. Това са Ансамбъл “Българче” към Съюза на банатските българи от Винга-Румъния; фолклорна танцова формация на Любен Григоров – от Босилеград, Сърбия, бесарабски българи– народен ансамбъл за български танци «Чушмелий» и ансамбъл за българска музика и песни «Криничанка» от с. Криничное, Болградски район-Одеска област,Украйна.

Специално участие ще вземат и две групи вписани в представителната листа на България за Живи човешки съкровища. Едните са за 2012 година – това са Духовата музика “Дунавски ритми“ на с. Антимово, област Видин и признатите през 2008 година за ЖЧС- Неделински двуглас, гр.Неделино, Област Смолян. В празника ще се включи и Духов оркестър при ОК “Дворец на културата” град Перник.

На финала Народният певец Илия Луков, съвместно с поетесата Надежда Захариева ще представят песните през вековете в новия им албум “Обичам те”.
На 19 октомври гостите от чужбина ще се включат в празничното шествие с автентичните си носии.