Болничните ще се плащат по часове, а не по дни – PernikToday.net

сн. Clinica.bg

Министерският съвет прие новата схема за отсъствие от работа. Вече болничните ще се изплащат в часове, а не в дни.

Бизнесът и синдикатите се обявиха против промените, но според социалното министерство промяната е в полза на работниците. Това е промяна в Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Промяната се отнася за хората, работещи на смени. Така ако те отсъстват от работа за 2 дни, а работният им ден е 24 часов, ще получат обезщетение общо колкото за 24 часа.

Вносителите смятат, че така се гарантират правата на работниците и служителите и на работодателите при сумирано изчисляване на работното време, като се въвежда еднакъв подход в трудовото и осигурителното законодателство при отчитане на отпуска за временна неработоспособност, бременност, раждане и осиновяване и се постига в максимална степен справедливост при заплащането в съответствие с реално положения труд.

Според синдикатите промяната може да е в ущърб на работещите, а според работодателите това може да доведе до злоупотреби. В крайна сметка промените са факт.

В понеделник на Националния съвет за тристранно сътудничество имаше разминаване между синдикати и работодатели. И двете стани се опасяват от злоупотреби. Синдикатите смятат,че ако например при сумарно работно време и смяна от 12 часа излезете в болничен, фирмата ще ви плати обезщетение само за 8 часа. Работодателите пък се страхуват, че ако работникът си вземе болнични по време на почивни дни, ще трябва да плащат обезщетения и за тях.

С промените се регламентира ползването на 365 дни отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Новият вид отпуск беше въведен с изменения в Кодекса на труда, които влизат в сила на 1.07.2018 г.

С промените в наредбата се уреждат редът и условията на ползване, включително изискванията за представяне на удостоверителни документи, обстоятелствата за прекратяване и прехвърляне на права по отношение на отпуска при осиновяване на деца до 5-годишна възраст и на допълнителния отпуск при отглеждане на дете до 2-годишна възраст, ако след изтичане на отпуска в размер на 365 дни, детето не е навършило 2- годишна възраст./vesti.bg