Билки + лекарства – опасна комбинация! – PernikToday.net

Много хора категорично отказват да приемат лекарствата, предписани им от лекаря, твърдейки, че не искат да се „тровят с химия”. Но често употребяваните билки далеч не са толкова безопасни, колкото си мислим.

Корен от женшен

Пикът на интереса към женшена се е появи през 70-те години на миналия век, когато за него писаха много популярни научни издания.

С какво е полезен?

Като стимулант женшенът е много по-ефективен от препарати на основата на магнолия, пантокрин и фенамин. Може да го приемате, ако искате да се ободрите – за разлика от синтетичните лекарства той не изтощава резервите на организма. Женшенът има много други полезни свойства. Понижава нивото на холестерола и глюкозата, което е много важно за предотвратяването на диабет, подобрява зрението в началните етапи на глаукома, повишава съдовия тонус, подобрява половата функция и нормализира ниското кръвно налягане.

С какво е опасен?

Препаратите от женшен не трябва да се приемат от деца под 12-годишна възраст, от тези, които страдат от безсъние, повишена възбудимост, епилепсия. Противопоказания са също така хипертония и нарушения на сърдечния ритъм.

Тъй като женшенът намалява вискозитета на кръвта, той не може да се приема едновременно с повечето сърдечни, антидиабетни лекарства, както и медикаменти за намаляване на кръвното налягане.

Едновременният прием на женшен с МАО-инхибитори може да доведе до безсъние, тремор на крайниците, главоболие и дори маниакална психоза.

Женшенът не може да се приема едновременно с кофеин, тъй като ще усили действието му, което ще доведе до повишена възбудимост, раздразнителност.

Не можете да комбинирате и женшен с лекарства, които потискат централната нервна система – барбитурати, невролептици, транквиланти, тъй като те са антагонисти.

Важно!

Когато се обърнете към лекар, винаги го предупреждавайте, ако се лекувате с билки или пиете билкови чайове. Те често са несъвместими с лекарствата. Не можете да използвате повечето билки по време на бременност. Много от тях са токсични за плода и могат да доведат до спонтанен аборт и вродени патологии.

Гинко билоба

Навсякъде по света гинко билоба е една от петте най-популярни билки.

С какво е полезна?

Екстрактът от листата съдържа повече от четиридесет активни вещества. Те правят стените на съдовете еластични, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Препаратите с гинко билоба предпазват от инфаркт и инсулт, атеросклероза, аритмии и астма. Те се препоръчват и при влошаване на паметта, замаяност, шум в ушите, загуба на слуха и зрението. Съставът на гинко съдържа антиоксиданти, които позволяват използването на това растение за борба със стареенето.

С какво е опасена?

Ако приемате антикоагуланти, лекарства за разреждане на кръвта (аспирин, тромбо-асс), гинко не може да се използва, тъй като има изразена антиагрегантност, т.е. намалява образуването на тромби. Неговото взаимодействие с антикоагулантни лекарства може да доведе до прекалено разреждане на кръвта и дори до инсулт.

Не може да се приема и от тези, на които им предстои скоро операция, както и от бременни жени.

В комбинация с някои антидепресанти, гинко може да доведе до повишаване на кръвното налягане и да предизвика хипертонична криза.

Друго ограничение е свързано с лечението на епилепсията: гинко намалява ефекта на антиконвулсантите, което може да доведе до зачестяване на гърчовете.

Валериана

Преди почти 300 години валериана е включена в фармакопеите на повечето страни.

С какво е полезна?

В народната медицина билката валериана се използва като тонизиращо и успокояващо лекарство при нарушения на нервната система – мигрена, стенокардия, безсъние. Също така помага при комплексното лечение на Базедова болест, спазми на хранопровода, лечение на черния дроб и жлъчните пътища, астма.

С какво е опасна?

По време на лечение с валериана е по-добре да се откажете от употребата на алкохол, тъй като той ще усили действието й.

Дори и валерианата да ви е помогнала да се справите с безсънието, не я приемайте продължително време: веднага след като сънят ви се е нормализирал, лечението трябва да се прекрати. Ако приемате валериана повече от два до четири месеца, безсънието ви може отново да се върне, с което ще трябва да се борите с по-мощни средства.

Списъкът на лекарствата, с които валериана е несъвместима, също е доста голям. Най-голямата група лекарства, с които валериана не се съчетава, са бета-блокерите. Това са няколко десетки лекарства, които се използват за лечение на хипертония, коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност.

Не приемайте валериана, докато се лекувате с бензодиазепини, с антиконвулсант, барбитурати.

Трябва да спрете да приемате валериана седмица преди операция, защото отслабва ефекта от анестезията.

В списъка с нежелани партньори на валерианата са антидепресанти, жълт кантарион и лекарства, които се основават на него.

Ехинацея

Сериозните научни изследвания относно лечебните свойства на ехинацеята са започнали едва през миналия век, когато е била открита способността й да активизира защитните сили на организма.

С какво е полезна?

Препаратите с ехинацея се използват при заболявания, свързани с отслабване на имунната система: след продължителна употреба на антибиотици и химиотерапия, хронични възпалителни процеси. Ехинацеята помага при отравяне с пестициди, инсектициди, тежки метали. Препарати на базата на билката потискат бактериите и вирусите, което помага за защита срещу грип, респираторни болести, херпес, стоматит, лекува открити рани и трофични язви, абсцеси, изгаряния, рани от залежаване. Доказана е ефективността на ехинацеята при ревматизъм, полиартрит и възпалителни заболявания на женската полова система.

С какво е опасна?

Категорично не трябва да се употребява от тези, които страдат от автоимунни заболявания – ревматоиден артрит, множествена склероза, Базедова болест, левкемия, колагеноза.

Ехинацеята е противопоказана и при HIV инфекция, тъй като лекарствата за лечението й са несъвместими с активните съставки на билката.

Не можете да използвате ехинацея и ако страдате от туберкулоза.

Ехинацеята е несъвместима и с противогъбичните препарати – комбинацията им е токсична за черния дроб.

Жълт кантарион

Една от най-обичаните и популярни в света лечебни билки. Известни са около 200 от нейните видове, 50 от тях се срещат в България.

С какво е полезен?

Сгъстява кръвта, спира кървенето, оказва регенериращо, успокояващо, диуретично и жлъчегонно действие. И още, жълтият кантарион спомага за по-бързото заздравяване на раните и облекчава възпалението. На основата на жълтия кантарион е създаден антибиотикът иманин, който убива четиридесет вида микроби. Използва се при изгаряния, рани, язви, ринит, синузит и други УНГ-заболявания.

Основната активна съставка на жълтия кантарион – хиперицин, регулира „хормона на щастието” – невротрансмитер на серотонина, но го прави много по-меко, отколкото антидепресантите. Вече е установено, че жълтият кантарион е подходящ и за сезонни емоционални разстройства и сенилна депресия.

С какво е опасен?

Лечението с жълт кантарион е противопоказано при повишена температура, хипертония, гастрит и пептична язва.

Мъжете трябва да знаят, че продължителното, повече от три месеца, приемане на жълт кантарион намалява потенцията.

По време на лечението с жълт кантарион трябва да се откажете от алкохола, кафето, шоколада, пушеното – „коктейлът” може да доведе до мигрена.

Тъй като жълтият кантарион повишава фоточувствителността, блондинките със светла кожа и рижите хора не трябва след приемането му да ходят на плаж. При лечение с жълт кантарион е необходимо през лятото да се използва козметика, за да се предпазите от ултравиолетовите лъчи./zdrave.to