Бездомните кучета остават по улиците на Перник. Това е! – PernikToday.net

Бездомните кучета остават по улиците на Перник. Искаме или не, ще продължим да съжителстваме с тях и ще се молим Богу или на съдбата да не бъдем нападнати или нахапани. Това е истината. Друго решение на проблема в града ни няма. Поне засега. Острата тема с изчезването на четириногите няма да бъде решен ако не бъде изграден голям и модерен приют, където те да бъдат прибрани и обгрижвани, а и да бъдат осиновявани. Въпросът ще си остане висящ и заради нашата, човешка безотговорност. Защото не спира порочната практика безотговорни стопани да гонят четириногите си питомци на улицата.

Проблемът не е само в Перник, а в цялата страна, но никой не иска да го прегледа докрай, коментира кметът Вяра Церовска. Това е тема на цялото общество, смята тя и подчерта, че екипът й се отнася изключително сериозно по нея. Случката с умрелите кучета тя коментира така: Понякога на някого може би му писва, не зная, не мога да кажа. Има си компетентни органи, които да отговорят на това. Но проблемът е наистина сериозен, особено когато отнякъде се внасят и се пускат много и големи кучета в Перник. Едри животни щъкат из града, а от чиповете им се вижда, че са от други общини, разказа Церовска. Не можем обаче да заловим хората, които ги стоварват тук. Нека перничани ги снимат, нека не жмим, апелира тя.

Тя обясни, че Общината е направила всичко възможно, за да отговаря центърът по кастрация на съвременните изисквания. Изцяло ремонтиран е, а със съдействието на министерството на отбраната е получено пълно медицинско оборудване. Вътрешните боксове са изцяло променени, клетките са с нови мрежи, дворът е чакълиран. Близо 70 000 лв. отделя Общината за година за издръжката на кастрационния център в Перник.

Колкото и граждански подписки да се правят, колкото и настоявания да има от страна на политическите партии, за да се вземат спешни и кардинални мерки от страна на Общината, истината е, че заедно с перничани по улиците, по парковете и по градинките ще има и кучета. Защото такъв е законът.

Според закона за защита на животните, четириногите могат да бъдат задържани в кастрационния център в града ни само 3 дни. Там се обезпаразитяват, ваксинират и кастрират. След това се връщат по старите им местообитания. Изключение има само ако са заловени в училищни дворове или детски градини – тогава се пускат на свобода на друго място. И ние спазваме закона, каза зам.-кметът Денислав Захариев. С документи можем да докажем, че месечно в центъра се обработват не по-малко от 70 кучета, посочи той.

Лошото е, че доста от кастрираните кучета стават агресивни.

Община Перник засега удря на камък с публично-частното партньорство за изграждането на приют. Има отреден терен за това, но от 2 години няма желаеща фирма, която заедно с Общината да се заеме с разрешаването на този проблем. А дори и да бъде изграден, големият въпрос е как ще продължи да функционира и как ще бъде финансиран този приют.

3 лв.на ден струва издръжката на едно куче. „Едва ли ще ни бъде леко да отглеждаме 300 кучета, например. Нужни са и гледачи, и храна, и труд, и финансиране…“, коментира още Денислав Захариев. Няма и европейска програма, по която да кандидатстваме за построяването му, подчерта зам.-кметът.

Фактът, че таксата за регистрация на кучета в Перник е 50 лв. и е много висока в сравнение със София, Благоевград и Кюстендил, зам.-кметът Денислав Захариев коментира така: Общинският съвет е гласувал тази такса. В Наредбата за кучетата обаче има и преференция, че ако едно куче бъде кастрирано, то стопанинът му не дължи никаква такса. В кастрационния център кучетата могат да бъдат кастрирани безплатно.