Арктически студ и –13° ни сковават през уикенда – PernikToday.net

Пролетните януарски температури остават зад гърба ни, категорични са метеоролозите. „В края на седмицата се гответе за мразовито време. Дори през дневните часове стойностите на термометрите ще остават отрицателни“, категорични са те.

Този път застудяването ще бъде придружено от валежи от дъжд, а през уикенда в доста райони на страната той ще преминава в сняг. Усещането за арктически студ ще подсилва и вятърът, който ще духа от североизток. Неделя ще бъде най-студеният ден от седмицата, с минимални температури от около минус 13°. Максималните няма да надвишат –3°, а единствено в крайните югоизточни райони живакът ще успее да се качи до плюс 2°. Това са стойности около обичайните за средата на януари у нас, но по-ниски от зимните температури, на които свикнахме до момента. Според предварителните анализи, с температури около обичайните за януари ще бъде и първият ден на следващата седмица, в понеделник.

Постепенно затопляне към вторник-сряда през новата седмица. Известният климатолог доц. Георги Рачев прогнозира, че аномалиите с времето ще продължат до края на месеца, но тазгодишният януари ще бъде в пъти по-топъл от миналогодишния, когато на места живакът падна до рекордните –18°. За сметка на това снеговалежите до края на първия месец от годината ще бъдат често срещано явление, но трайна снежна покривка ще се образува само в планинските райони, не и в равнините.

„Тази зима ще е коренно различна от миналата, когато най-студеното място на цялата Земя по отношение на температурната аномалия беше на Балканския полуостров“, коментира доц. Рачев. Той допълва, че толкова колеблив януари като тазгодишния, се случва веднъж на всеки 5 г., но за сметка на това Малък Сечко щял да ни се реваншира. Януарският студ ще се прехвърли в първата половина на февруари, но към края му живакът ще се вдигне до 16° над нулата, заключава климатологът.