Аптеки се оплакват, че безплатните лекарства за хипертония ще ги доведат до фалит – PernikToday.net

сн. Скенер

Предвиденото безплатно лечение на болни от есенциална или първична хипертония от 1 януари ще доведе до фалит на аптеки, особено в малките градове. Това предупредиха от Инициативния комитет на магистър-фармацевти. Те недоволстват главно от това, че се увеличава делът на безплатните лекарства, върху които не могат да слагат надценки.

“Какво ще се получи с есенциалната хипертония? От 1-ви януари тези 120 рецепти, които са напълно безплатни, ще станат 190, тоест две трети от рецептите, които аз обработвам и обслужвам в аптеката, ще бъдат вече напълно безплатни, но това, което ощетява аптеката, е, че на тези напълно безплатни лекарства аз нямам право да сложа никаква надценка“, коментира Пенка Минева, която е собственик на аптека.

От 1 януари НЗОК ще поема напълно най-евтините лекарства за есенциална хипертония. Това е едно от най-масовите заболявания и около 200 хил. българи ще получават лекарствата си безплатно, за което НЗОК ще отдели около 10.5 млн. лева допълнително. В момента НЗОК плаща между 25% и 75% от стойността на лекарствата за хипертония, като повечето са доста евтини – между 2 и 10 лева.

Източник: mediapool.bg