Антитерористи могат да ни вземат колата и да ни изгонят от апартамента при акция – PernikToday.net

сн. БНР

Народното събрание на второ четене прие промени в Закона за противодействие на тероризма, според които службите и армията ще могат да налагат редица ограничения на гражданите, когато се провежда антитерористична операция.

Приетите текстове дават изключително широки правомощия и на практика позволява на МВР, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и военни да влязат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да разрушат имущество.

В проекта е записано, че всеки е задължен да „понесе ограниченията, произтичащи от мерките“ и да „оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства участващите в операцията“. Службите ще могат да вземат от всеки „комуникационни, съобщителни и други технически средства“.

Медиите ще са длъжни да оповестяват информация, подадена от командващия операцията, но без да я променят и да разкриват тактиката на службите. Иначе ще се налага глоба от 500 до 2000 лв. за физически лица и от 3000 до 10 000 лв. за фирми.

На заподозрените в тероризъм ще се забранява достъпът до интернет и притежанието на повече от един телефон. Службите ще могат да им отнемат личните документи и да откажат издаването на нови.

Това са част от т.нар. „превантивни мерки“, заложени в законопроекта.

Предвидено е още службите да могат да забранят на човек да сменя местожителството си без предварително разрешение, да напуска страната, да посещава определени места и да контактува с определени хора. Освен това той ще трябва поне по веднъж седмично да се явява в полицейското управление за подпис.

Ограничителните мерки ще се разрешават от специализирания съд, а исканията за тях ще се правят от вътрешния министър или шефа на ДАНС. Разрешенията ще се дават в рамките на 24 часа.

Антитерористите ще разполагат с всяко помещение или жилище, което им е нужно. Това включва и повреждане и унищожаване на имущество, съоръжения и насаждения, записано като „теренни преустройства, разчистване, отстраняване“.

Службите ще имат право и да вземат всяко превозно средство, стига да не е на дипломатическа или консулска мисия или международна организация.

Армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност от тероризъм. Тогава военните ще патрулират по улиците, ще могат да проверяват документи за самоличност, да арестуват, да обискират, да влизат в жилища и други помещения без разрешение, да ползват сила и оръжие.

В зоната на антитерористичната операция службите ще могат да прекъсват комуникации, да спират производства, ако става дума за взривни, радиоактивни, химически и биологично опасни вещества, да отстраняват частни охранители от обектите, които пазят, да затварят ясли, детски градини и училища.

Предвижда се и възможността за „прекратяване на митинги, събрания или манифестации, тържества, културни и спортни прояви, ритуали или религиозни обреди“.

Предвидено е, че гражданите, пострадали от мерките, имат право на обезщетение. Процедурите трябва да бъдат уредени в постановление на правителството.

При обявяване на извънредно положение мобилните оператори и интернет доставчиците ще са задължени да предоставят на службите достъп до мрежите си и те ще ги ползват безплатно.

Извънредното положение ще се обявява при извършен терористичен акт. В закона са описани три нива на заплаха, но за да се обяви най-високото, трябва всички елементи на заплаха да „са налични в страната или в непосредствено съседство и е налице висок риск от извършване на терористичен акт“.

Определени са и четири степени на готовност на институциите – зелена степен (постоянна готовност), жълта (предупреждение), оранжева (повишена готовност) и червена (реагиране).

Източник:  Actualno.com