АБВ: Гласувайте по съвест! Битката предстои! – PernikToday.net

Първият тур на президентските избори и проведеният заедно с тях референдум категорично показаха, че българското общество иска и очаква промяна. Промяна, която далеч не се изчерпва със смяната на едно име с друго, на една партия с друга. Обществото е отвратено от задкулисието, корупцията, партизанщината и некомпетентността, които всички те пораждат.

Коалиция АБВ напусна правителството в знак на принципно несъгласие с управлението и в израз на стремежа към дълбока промяна в развитието на институциите и именно този стремеж бе заложен като послание на кандидатите на Коалиция „КАЛФИН ПРЕЗИДЕНТ“. Гласуването на президентските избори потвърди това наше поведение с една засилваща се тенденция към промяна.

Водена от този обществен стремеж, ПП АБВ пристъпи към президентските избори с ясно изразено желание за най-широко обединение на левите и ляво-центристки сили и с пълното съзнание и готовност за необходимите компромиси. За съжаление, срещнахме високомерие и некоректност. ПП АБВ, нейните членове и симпатизанти бяха поставени в трудната ситуация да се конкурират не само с опоненти от противоположния идеен полюс, но и с такива, които би трябвало да се възприемат като евентуални партньори.

Преди балотажа, отчитайки противоречивите настроения, ПП АБВ се изправя пред дилемата за подкрепа на един от двамата кандидати. Това показва и допитването до нашите структури, според което : „не подкрепям никого“ се препоръчва от 3,45%; подкрепа за Ц. Цачева от 6,9%; подкрепа за Р. Радев от 20,69%; по съвест – 68,97%. Очевидно е, че преобладаващото мнозинство приемат, че всеки член следва да изрази своята воля така, както диктува неговата съвест.

С тези резултати от допитването и с пълното съзнание за политическата зрялост и морал на своите членове, симпатизанти и всички, които подкрепиха на първи тур Коалиция „КАЛФИН ПРЕЗИДЕНТ“, ПП „Алтернатива за българско възраждане“, ПП „Обединен блок на труда български лейбъристи“, ПП „Българска партия либерали“, ПП „Федерация активно гражданско общество“, ПП „Движение Гергьовден“, ПП „Партия на зелените“, ПП „Гражданско обединение за реална демокрация – ГОРД“ се обръщат към тях : „Гласувайте по съвест“.

Не това е битката, която ще доведе до исканата и търсена от всички ни промяна. Тази битка предстои!