АБВ:Европарите не допринасят за развитието на регионите, а причината е в българските институции – PernikToday.net

Средствата от европейските фондове в рамките на изтичащия втори програмен период не допринасят за развитието на регионите. 12 страни от ЕС, вкл. и България, засилват междурегионалните си различия. Това заяви на пресконференция Иван Аспарухов, член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ. Той смята, че причините се коренят в работата на българските институции и периодът за използване на европейските инструменти за развитие на регионите в страната ще бъде отново пропуснат. Европарите, според него, не се използват далновидно, няма контрол над дейностите, за които са отпуснати и цялото това бездействие ще стане особено видимо след местните избори тази година.

Иван Аспарухов коментира, че идеите за финансова децентрализация са забравени. Общините трябва да разполагат с необходимият им ресурс за решаване на ключови въпроси на тяхна територия, без да търсят държавата. Той изрази съмнение, че планираното ново териториално деление ще доведе до положителни резултати, а следващия програмен период на еврофондовете отново ще завари държавата ни неадекватна и неподготвена в административен организационен смисъл.

Зам.-председателят на ПП АБВ Владимир Маринов заяви, че 28-те областни управи с голямата си администрация не изпълняват функциите си. Изнесени звена на министерствата в страната са около 1300 служби, посочи той.

Предвид факта, че Областните управители нямат контролни функции над тези структури, Маринов изрази съмнение изобщо за необходимостта от подобни държавни позиции. Той подчерта необходимостта от оптимизиране на работата на държавните ведомства, които да заработят за гражданите. Владимир Маринов заяви, че администрацията във ведомствата и изнесените им структури е прекалено раздута и се явява „партийна хранилка“ в голямата си част.