неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / ІХ-то основно училище в Перник стана обединено

ІХ-то основно училище в Перник стана обединено

deveto-ou

ІХ основно училище „Темелко Ненков” в Перник стана обединено. Това е първото учебно заведение в общината, което бе преобразувано по новия Закон за предучилищното и училищното образование. Решението за това взе Общинският съвет по предложение на кмета Вяра Церовска.

В училището се обучават и ученици в професионални паралелки. Там има прием след завършен VІ клас по две специалности с 3-годишен срок на обучение. Това са шивачество и шлосерство.

Деветото е единственото училище в региона, отличаващо се с концентрация на ученици от ромски произход. Преобразуването на училището в обединено ще даде възможност  на учениците да продължат образованието си в ІХ ОУ, което вече изградило дух на спокойна и толерантна училищна среда, развиваща потенциала на всеки ученик, като му дава възможност за ефективна социална и личностна реализация, пише в докладната си кметът.

Учебното заведение разполага с педагогически персонал, квалифициран да осъществява обучение в гимназиален етап.

Законът за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 1 август 2016 г. за първи път дава възможност на училищата да осигуряват подобен вид обучение в полза на учениците.

Урок по български език в Деветото
Урок по български език в Деветото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *