вторник , 12 септември 2017 г.
Начало / Общество / Ще разжалва ли ОбС Перник Гълъбин Боевски като почетен гражданин?!

Ще разжалва ли ОбС Перник Гълъбин Боевски като почетен гражданин?!

сн. 24 часа
сн. 24 часа

Ще разжалва ли Общинският съвет в Перник световния и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски, който бе обявен за почетен гражданин на Перник през 2000 г., след като на днешното си редовно заседание съветниците приеха най-новата наредба за символите, знаците, отличията и наградите на Община Перник?! Документът дава право на местния законодателен орган да отнеме почетното звание на щангиста по силата на чл. 29, ал.1  от Наредба №5 , заради влязла в сила присъда и пребиваване в затвора.

Ето какво точно е записано в чл.  29 от Наредба №5:

Чл. 29. (1) Общински съвет Перник със свое решение може да отнеме Почетния знак „Почетен гражданин на Перник“ на лица, които:

  1. След присъждане на Почетния знак са осъдени за умишлено престъпление от общ характер с влязла в сила присъда;
  2. Със свои действия, обръщения или послания уронват доброто име на града и на Република България;
  3. Удостоените писмено са заявили това свое желание.

(2) Решението за отнемането на почетния знак се приема от Общински съвет Перник с явно гласуване с мнозинство повече от половината от присъстващите съветници.

(3) Лишените от Почетния знак „Почетен гражданин на Перник“ са длъжни да върнат Почетния знак заедно с лентата и удостоверението в едномесечен срок след решението на Общинския съвет.

(4) Решението за отнемане на почетния знак се отразява в книгата за вписване на почетните граждани на Перник

Ето накратно историята на Гълъбин Боевски, разиграла се след удостояването му с почетната титла:

През 2004 г. Международната федерация по вдигане на тежести наказва Гълъбин Боевски за фалшифициране на допингови проби с лишаване от състезателни права за 8 години, което слага край на спортната му кариера.

През 2007 г. е избран за общински съветник в Столична община като кандидат на ГЕРБ и посочен за председател на Комисията по младежта и спорта. След училищен скандал със сина му Пол през април 2008 г. е принуден да напусне столичния общински съвет, а неговото членство в ГЕРБ е прекратено същия месец.

На 24 октомври 2011 г. е арестуван на летище Гуарульос в Сао Пауло, Бразилия, при опит да напусне страната с 9 килограма кокаин. Наркотиците са открити в тайници в два от трите спортни сака на непълнолетната му дъщеря Сара, която го е придружавала, за да участва в международен турнир по тенис. На дъщеря му е позволено да напусне Бразилия. Боевски твърди, че е купил куфарите от Бразилия и не знае как наркотиците са се озовали в тях. В края на декември 2011 г. директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) съобщава, че кокаинът е бил предназначен за България и Гълъбин Боевски е щял да бъде възнаграден за неговото пренасяне. На 3 май 2012 г. е осъден на 9 години и 4 месеца затвор от федералния съд в Бразилия. Прекарва 2 години в затвора.  На 22 октомври 2013 г. напуска Бразилия, а МВнР потвърждава, че е освободен.

Всъщност парадоксът е там, че неизлежалият докрай просъдата си Боевски, завърнал се в България като свободен гражданин, ако реши да си извади свидетелство за съдимост, в него ще пише „неосъждан“.

Основната причина за този абсурд е липсата на двустранен договор за правна помощ между България и Бразилия. Тази липса означава включително, че присъдите, произнесени в една от двете страни, не се зачитат в другата. В очите на българските власти Гълъбин Боевски не е осъждан.

Преди този обрат в медиите са разказваха доста пикантни истории от живота на Гълъбин Боевски, свързани със стриптийз бар и продажба на плът.  Много се изписа и изговори за тежкоатлета. Свързваха го с кокаинови крале, с Драгановеца от Перник, с търговец на дрога от Нигерия и с кого ли още не.

Казусът е заплетен и дали въобще ще го повдигне някой в Общинския съвет…..?!

 

 

Следваща Честваме Деня на Съединението с общоградско тържество

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *