събота , 19 октомври 2019 г.
Начало / Бизнес / Ще гори ли ТЕЦ-ът в Перник RDF-отпадъци? Възражения се подават в Общината до 6 септември

Ще гори ли ТЕЦ-ът в Перник RDF-отпадъци? Възражения се подават в Общината до 6 септември

tec-pernik

Срокът за възражения срещу инвестиционното намерение на „Топлофикация Перник“ да гори RDF-отпадъци и шисти е до 6 септември 2018 г., обяви кметът на община Перник Вяра Церовска в отговор на въпрос от общинския съветник от БСП Кирил Леонов, който попита дали кметът подкрепя това инвестиционно намерение.

До момента в Община Перник са входирани възражения от граждани срещу очертаващия се проблем, но няма нито едно от общински съветници или пък група такива, посочи Церовска. И допълни, че в ангажиментите на общинските съветници попада и следенето  на инвестиционните намерения на фирмите на общинския сайт.

Предвижда се и обществено обсъждане по темата, когато изтече срокът на обявлението, който е до този четвъртък. На упрека на Леонов, че кметът не е направила необходимото, за да уведоми перничани какво означават RDF-отпадъците и какви са вредите за здравето на хората, Церовска обяви, че ще има добра информационна кампания по проблема.

„Нищо не може да се случи тихомълком, след като е качено на сайта на Община Перник. Ваше е задължението в качеството си на общински съветник, ангажиран с проблемите на хората и изразител на тяхната  воля, да следите тези инвестиционни намерения“, заяви  на захапката на Леонов, който заподозря, че в отпускарския сезон проблемът с инвестиционното намерение на „Топлофикация“ е щял да бъде заметен тихо и леко.

По-късно на пресконференция Кирил Леонов обяви, че групата на БСП и общинското соцръководство смятат, че информацията за RDF-отпадъците се крие умишлено.

Има и инвестиционно предложение от „Енерго инвест инженеринг“ за изграждане на инсталация за RDF-отпадъци на територията на ТЕЦ-а, което е отминато тихомълком, посочи Леонов. И подчерта, че в политиката трябва да има морал. Трябваше да се обясни на перничани какво са RDF-отпадъците, какви токсини се отделят при горенето им, има ли вреда за здравето им и дали ТЕЦ-ът има пригодена инсталация за изгарянето им.

Дочувам, че ще бъде формиран инициативен комитет против инвестиционното намерение на „Топлофикация“ и ако е така, най-отговорно заявявам, че БСП ще го подкрепи, обяви Кирил Леонов.

Във фейсбук вече тече гражданска инициатива по проблема.

RDF /refuse-derived fuel/ е гориво от отпадъци. По състав RDF представлява пресован (палетиран) отпадък – биомаса, неразградима пластмаса, хартия и други, отличаващи се с по-висока горимост.

Самото изгаряне на RDF е архаична технология, която доказано влошава качеството на въздуха, твърдят специалисти. При процеса на горене на RDF се отделят много сажди и други замърсители на въздуха. За да стане по-малко неприемливо е необходимо при изгарянето да се гарантира използването на най-модерни и скъпи сероочистващи инсталации.

Твърди се, че ако безкритично се позволи изграждането на инсталация за горене на РДФ към “Топлофикация”, има реалната опасност въздухът в Перник да стане още по-мръсен от сега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *