Начало / Общество / Шефът на „Топлофикация“: Няма никакви основания за притеснения, че през комините на ТЕЦ-а ще излизат вредни за здравето емисии. Перничани обаче излизат на протест

Шефът на „Топлофикация“: Няма никакви основания за притеснения, че през комините на ТЕЦ-а ще излизат вредни за здравето емисии. Перничани обаче излизат на протест

tec-pernik

Няма никакви основания за притеснения, че през комините на ТЕЦ-а ще излизат вредни за здравето емисии, обяви на пресконференция директорът на „Топлофикация Перник“ Любомир Спасов по повод надигащата се в града протестна вълна срещу инвестиционното намерение на дружеството да гори РДФ-отпадъци.

Ето какво каза Спасов:

„Целта на предложението е намаляване на разходи в производството и снижаване на вредните емисии в околната среда.

РДФ-горивото се получава от сепарирани прочистени и обезвредени твърди битови отпадъци /ТБО/. Едно от положителните неща е, че ТБО се депонират на големи по площ територии, които водят след себе си замърсявания, вредни емисии и миризми, самозапалвания. Отделяйки РДФ от сметищата и утилизирайки ги в котлите, ние получаваме  първо допълнителна топлина, тъй като РДФ е с много висока калоричност – 1 тон РДФ замества почти 2 тона въглища. После при изгарянето на РДФ количеството пепел и твърд остатък е в съотношение 13:1 с въглищата в полза на РДФ. Ще се намали чувствително количеството твърд остатък в сгуроотвалите.

Що се отнася до изгорелите газове, за които се твърди, че съдържат вредни вещества, РДФ е съставен в голямата си част от полимери, които съдържат въглеводороди. Продуктите от изгарянето на въглеводородите са единствено въглероден двуокис и вода.

Ако случайно се получи замърсяване на РДФ с полимери, съдържащи хлор, флуор или азот,  то е в границите на много малки проценти. За 2016 г. по данни от Германия производството на полимери, съдържащи хлор и флуор е около 2,5% от общото производство.

Самият процес на горене в пещните камери на котлите се осъществява при темепература над 850 градуса – която е необходимата температура за разграждане на вредните газове хлор и флуор. Освен това тези газове минават през сероочистваща инсталация. Подаваната емулсия от калциев хидроокис и вода е достатъчно активна и в достатъчно количество, за да утаи всички съединения, съдържащи хлор и флуор. При реакцията им с калциевия хидроокис се получават безвредни соли, които след това се депонират на сгуроотвала. Т.е. от комините на ТЕЦ-а няма да излиза нищо, което да е по-вредно от това, което излиза към момента.

Коментарите, че при горенето на РДФ ще има отделяне на тежки метали, са преувеличени. В полимерите тежки метали няма.

Нашето инвестиционно намерени е изцяло в тази посока и разрешавайки ни да ползваме такова гориво, ние само ще допринесем за по-добра околна среда, а не да я замърсяваме.

В развитите държави се използва РДФ гориво от десетилетия. Наскоро обществеността беше запозната с централите във Виена.

Нашата инсталация за изгаряне на 5-ти парогенератор е проектирана и въведена в експлоатация през 2008-2009 г., а във Виена – през 60-те г на миналия век. Сероочистната инсталация е проектирана е въведена в експлоатация през 2012-2014 г. Всичко това е съобразено с еконоромите на ЕС и България. Няма никакви основания за притеснения, че през комините ще излизат вредни за здравето емисии“.

Утре Любомир Спасов ще говори пред Общинския съвет за готовността на „Топлофикация“ за зимния сезон и за инвестиционното намерение.

Междувременно във фейсбук се организира граждански протест срещу намерението на „Топлофикация“ за горене на РДФ-отпадъците. „От утре започва борбата на перничани за законното ни право да искаме да дишаме сравнително чист въздух. Въздух, в който няма завишени норми на серни и азотни окиси,фини прахови частици, въглеводороди и много други канцерогенни компоненти. Искаме просто въздух, който да не трови нас и децата ни“, се казва в апела, който призовава гражданите да дойдат утре в 9 часа пред зала „Панорама“, където ще се проведе редовна сесия на Общинския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *