понеделник , 17 юни 2019 г.
Начало / Политика / Шест часа скандал да бъде ли Станишев в листата на БСП

Шест часа скандал да бъде ли Станишев в листата на БСП

сн. monitor.bg
сн. monitor.bg

Шест часа продължиха споровете на пленума на БСП, който трябваше да реши след таен вот окончателната листа на червените за вота и дали лидерът на ПЕС Сергей Станишев да намери място в нея. До момента обаче все още не са ясни резултатите от вота.

По-рано през деня стана ясно, че изпълнителното бюро на БСП предлага листа, в която името на Станишев отсъства. Соцлидерът Корнелия Нинова предложи 17 имена, а по време на пленума вътрешната опозиция добави още 9, сред които и това на Станишев, в опит да пренареди листата. Така червените трябваше да избират между 26 души.

Нинова предлагаше на второ място, след Елена Йончева, да бъде Янаки Стоилов, следван от Деница Златева, а депутатът Румен Гечев да бъде пети. Гражданската квота и коалиционните партньори имат 4 места в цялата листа. Именно тук дойде и голямата изненада, тъй като Нинова предложи на избираемото 4-то място да попадне човек на президента Румен Радев – шефът на политическия му кабинет Иво Христов. Предложението било одобрено от 92-ма от членовете на пленума, 20 са били против, а други 22 са се въздържали. Другите представители на гражданската квота са Велизар Енчев, който е 10-ти, а 17-ти като коалиционен партньор влиза Емил Георгиев от „Екогласност“.

Липсата на Станишев от листата бе причината за ожесточени спорове на пленума, като от вътрешната опозиция дали заявка, че ще контраатакуват място по място листата, за да я пренаредят. Първо предложили гражданската квота да не заема 4-то, а 6-то място но това не било подложено на гласуване. После предложили на 4-ото място да не бъде Христов, а Петър Курумбашев, който Нинова планираше да сложи на 9-то място. Поредният скандал бе прекратен, след като самият Курумбашев заявил, че това е подигравка и отказал въобще да бъде включен. Опонентите на Нинова в партията пък открито й заявили, че отстранявайки Станишев, дава възможност той да се бори за нейното председателско място. Самият Станишев пък заяви, че с предложената от нея листа Нинова правела подарък на ГЕРБ./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *