понеделник , 14 октомври 2019 г.
Начало / Общество / Шестте общини от област Перник декларираха ангажираност и отговорност за зимния сезон

Шестте общини от област Перник декларираха ангажираност и отговорност за зимния сезон

img_4118

Готовността на шестте общини и териториалните структури за зимния сезон 2017-2018 г. беше обсъдена на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Със заповед на областния управител Ирена Соколова в състава на  Съвета са включени кметовете и представители на общинските съвети на 6-те общини, директорите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, на Областната дирекция на МВР, Териториалната дирекция на ДА „Национална сигурност”,Регионалния център за спешна медицинска помощ и представители на други териториални структури на изпълнителната власт.

Основен извод от представените доклади по време на председателстваното от заместник областния управител Иво Иванов заседание, е че общините и институциите имат необходимата финансова обезпеченост, провеждат обществените поръчки за осигуряване на дейностите, подхождат отговорно и ангажирано, идентифицирайки налични проблеми от предходните зимни периоди, които са били пречка за ефективното провеждане на мероприятията по осигуряване на нормалния ритъм на транспорта и другите сфери на обществения живот.

img_8643

Басейновата дирекция „Западнобеломорски район“ представи Плана за управление на риска от наводнения 2016-2021 г., който съдържа програма от над 200 мерки, насочена към превенция на този риск.

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия ще провежда политика за превенция на територията на цялата област. Целта е с широкото представителство на общините и териториалните структури да се постигне ефективна координация в дейностите по намаляване на риска от бедствия. Съветът ще разработва и актуализира Областната програма за намаляване на риска от бедствия, ще съгласува и координира изпълнението на общинските програми по темата, както и общинските планове за защита при бедствия.

Друга основна точка в дневния ред беше обсъждане и приемане на Правилник за дейността на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, който единодушно бе приет от членовете на Съвета.

Областният съвет е създаден във връзка с чл. 64а, ал.7 от Закона за защита при бедствия с цел подпомагане на дейностите, провеждани от областния управител по организация и  изпълнението на превантивните мерки за недопускането или намаляването на последствията от бедствия.

img_8645

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *