Начало / Жълтини / Чешма на Жоро Илиев сее смърт в пернишко село

Чешма на Жоро Илиев сее смърт в пернишко село

cheshma-na-georgi-iliev-klenovik

Висаджийският бос Жоро Илиев дарява щедро пари и икони за църквата в село Кленовик, Пернишко, повече от десет години, преди да бъде ликвидиран. След смъртта му през 2005 г. шофьорът му Йордан Спасов решава да изгради чешма в негова памет. Монументът скандализира местните жители, тъй като е поставен в двора на селската църква.

Върху чешмата се появява и фигура на Исус Христос с вдигнати към небето ръце, а над чучура има надпис „В памет на Георги Илиев“. Изминават години, откакто чешмата е изградена, но хора от селото продължават да вярват, че проклятие тегне над Кленовик именно заради спорния монумент. Според местните попът, който стопанисвал храма, умрял без време заради прокобата. Малко преди това пък синът му изгорял жив. Жителите на Кленовик смятат, че омагьосана била и самата статуя на Исус, която стояла над чешмата на Главния.

Той я докарал лично от Гърция два дни преди да го застрелят в Слънчев бряг. Местните са правили няколко опита да премахнат чешмата от църквата, но неуспешно. Събирали подписка, искали референдум, но не успели да се преборят за събарянето ѝ. С казуса през годините се занимава и Светият синод. Оттам умували дали скулптурата на Исус Христос с вдигнатите нагоре ръце не е католически символ, но не и за надписа отдолу./retro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *