вторник , 19 юни 2018 г.
Начало / Култура и образование / Честваме деня на Паисий Хилендарски в Кралев дол

Честваме деня на Паисий Хилендарски в Кралев дол

paisii
Денят на Паисий Хилендарски, покровител на българската история и на българските историци, ще бъде отбелязан на 19 юни, понеделник, от 12:00 ч., пернишкото село Кралев дол. Проявата ще бъде в местността “Калужерец“, при параклиса „Св. Преп. Паисий Хилендарски“ и по традиция ще се рададе курбан за здраве. Тя се организира съвместно от местното читалище, кметството в Кралев дол и Община Перник.
Денят и годината на смъртта на българския будител са неизвестни, поради което паметта му се празнува на неговия имен ден – 19 юни, когато се чества преподобни Паисий Велики.
Няколко селища в страната спорят за негово родно място, сред които и Кралев дол, но където и да е роден, той е живее в сърцата ни.
Паисий Хилендарски е роден през 1722 г. и е всеизвестен като Отец Паисий. Български народен будител и духовник, автор на „История славянобългарска“. Изразените за първи път в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположник на българското възраждане.
Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *