Начало / Бизнес / ЧЕЗ Разпределение инвестира 8 млн. лв. в област Перник през 2018 г.

ЧЕЗ Разпределение инвестира 8 млн. лв. в област Перник през 2018 г.

img_5858

ЧЕЗ Разпределение e инвестирало в област Перник 8 млн. лв. инвестиции през 2018 г. Това стана ясно по време на ежегодната среща, организирана от областния управител Ирена Соколова и ръководството на ЧЕЗ с местните власти в областта.

По време на срещата бяха представени реализираните инвестиционни проекти през 2018 г. плановете и приоритетите на компанията за 2018 г. В област Перник се прави първата от поредицата срещи на ръководството на дружеството, които ще се проведат в страната.

„Благодаря за Вашата инициативност в посока на активния диалог за решението на въпроси, касаещи качественото обслужване на гражданите на област Перник. В началото на тази година по моя инициатива заедно с ЧЕЗ, отговорните институции и звена въведохме един модел на комуникация за осведомяване на гражданите за случващото се в областта. Така ЧЕЗ ни предоставя превантивна и навременна информация за планираните ремонти, доставката на енергията и експлоатацията на съоръженията”, приветства Соколова.

От своя страна Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, също благодари на губернатора за доброто сътрудничество  и на представителите на местната власт в региона.

Той изнесе данни за инвестициите през 2017 година в Перник, когато са инвестирани 2.4 млн. лева. Близо 1.8 млн. лв. от тях са вложени в обновяване и реконструкция на мрежата, а 600 хил. – в нови присъединявания.

”Благодарение на инвестираните средства, както и на профилактиката и превантивните дейности, ние се справихме добре през зимния сезон, дори при лоши метеорологични условия.За настоящата година ЧЕЗ Разпределение предвижда в Област Перник инвестиционни разходи за реконструкция и обновяване на мрежата и нови присъединявания да бъдат в размер на 2 млн. лв. Допълнително 6 млн.лв. ще бъдат инвестирани в устройства и монтаж на дистанционно обслужвани електромери в рамките на пилотен проект, който вече стартира именно в Перник“, каза още Крал.

Основни проекти, предвидени през 2018 г. за област Перник са изграждането на два трафопоста в село Рударци и един трафопост в село Каленовик. Безаварийното електрозахранване на 13 села в областта ще бъде осигурено чрез подмяната на изолации на въздушни линии и реконструкции на мрежи ниско напрежение. Един от най-значимите проекти, както за електроразпределителното дружество, така и за Перник е монтирането на 63 000 дистанционно обслужвани електромера. В резултат се очаква повишение на качеството на доставяната електроенергия в района. „Тези електромери осигуряват поглед в реално време върху мрежата и по-стриктният контрол помага за по-бърза реакция при нужда“, сподели Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Ирена Соколова отправи запитване за високоволтов стълб, който е подкопан и разклатен вследствие на експлоатацията на терените с въглищни находища от „Рекоул“. В отговор тя получи уверение, че стълбът е стабилизиран и захранването е възстановено. Укрепването е станало възможно след като две въгледобивни фирми поеха ангажимент към нея да извозват част от иззетите земни маси при сегашната работата в законноексплоатираната концесия на открития рудник за запълването на стария котлован.

Тя поиска и съдействие за изграждането на отделна подстанция, която да захранва Гигинския манастир и да бъде с достатъчна мощност, така че да може поклонническият и културен туризъм да бъдат обезпечени в региона.

Кметовете и заместник-кметовете от общини от областта също зададоха въпроси, касаещи изграждането на нови мощности, подобряване на захранването и  напрежението към крайните потребители, очертаване на подробни устройствени планове и други.

ez-29032018 img_5848 img_5857

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *