сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Извън Перник / ЧЕЗ поиска шокиращо поскъпване на тока

ЧЕЗ поиска шокиращо поскъпване на тока

tok-cena-skok

Изненадващо високо поскъпване на тока от 1 юли е поискала ЧЕЗ от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Дружеството, около чиято продажба се вихри скандал вече втори месец, настоява нощната тарифа да поскъпне с 51%, а дневната да бъде увеличена с 5%. От ЧЕЗ искат и за значително увеличение на цените за достъп и пренос – съответно с 35 и 34%. Тези добавки формират около 1/4 от стойността на фактурата. В случай че заявлението на ЧЕЗ бъде прието, живеещите в Западна България ще плащат дневната енергия по 0.138 лв. на киловатчас без ДДС при сегашни 0.132 лв. При нощната енергия скокът е от 0.05696 лв. на 0.08603 лв. без добавките.

За сравнение – останалите две енергоразпределителни предприятия – ЕВН и „Енерго -Про“, искат далеч по-ниско увеличение. ЕВН настоява за повишение от 6.9% на дневната тарифа с 5.4% на нощната. Увеличение с около 5.5% искат и от „Енерго-Про“.

Данните за предложението на ЧЕЗ станаха ясни от писмо на председателя на КЕВР Иван Иванов, изпратено до лидера на БСП Корнелия Нинова по искане на левицата. Те бяха потвърдени от КЕВР, а чешката компания даде доста мъгляво обяснение за исканото драстично увеличение.

След публикуването на писмото на КЕВР от ЧЕЗ уточниха, че поисканото средно увеличение всъщност е 16.28%. Към момента крайният снабдител на ЧЕЗ – ЧЕЗ Електро, продавал за битовите клиенти енергия по нощна тарифа под себестойност, т.е. цената, по която купува енергията от НЕК, е 107.71 лв./мегаватчас, а я доставя на битовите си клиенти за 56.96 лв./мегаватчас. „Поради това предлагаме изравняване на нощните тарифи за стопанските и битовите клиенти“, заявиха от компанията. И изтъкнаха, че към момента делът на ЧЕЗ в крайната цена на тока за бита е 8.39%, т.е. на всеки 100 лв. в ЧЕЗ оставали 8 лв. и 39 ст. Останалите 91.61%, или 91 лв. и 61 ст., отивали за производството (НЕК), преноса (ЕСО), данъци и други налози.

Председателят на КЕВР Иван Иванов и вчера коментира, че всички ЕРП-та искат повишение, но това няма да стане, защото регулаторът ще признае само „абсолютно необходими“ разходи. „Няма да допуснем никакво значително увеличение“, категоричен беше Иванов.

Окончателното решение за новите цени на тока ще бъде взето от КЕВР в последния ден на юни./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *