неделя , 11 ноември 2018 г.
Начало / Общество / Център за спогодби и медиация при съдебни спорове бе открит официално в Перник

Център за спогодби и медиация при съдебни спорове бе открит официално в Перник

p1670551

Център за спогодби и медиация бе открит официално днес в сградата на Адвокатската колегия в Перник. Медиационните сесии ще се провеждат именно там – на 2-я етаж в залата на Адвокатската колегия, срещу съдебната палата. Центърът в града ни е 12-ят в страната и ще функционира напълно безвъзмездно към Окръжния и Районния съд. Създаден в партньорство с Центъра за спогодби и медиация към Софийски районен съд и Софийски градски съд.

Председател на новата институция е Деница Иванова, координатор е Даниела Петрова. Медиатори са Изабела Ангелова, Елена Стоянова, участвала в изготвянето на изследване, занимаващо се със задължителната медиация в рамките на ЕС и Георги Здравков.

p1670541

Центърът в Перник е първият и е уникален, защото се намира извън съдебната палата, подчерта председателят на Районния съд Перник Михаил Алексов.

p1670531

За какво ще служи Центърът за медиация и спогодби? Към него ще бъдат препращани  висящи спорове, по които страните доброволно се съгласяват да отидат на медиация. „Съдът може само да упъти страните, като им разясни ползите за тях. Медиацията е особено полезна за семейни спорове  във връзка с бракоразводни дела или пък с родителски права, също така и в спорове, които касаят етажна собственост”,  заяви председателят на Районен съд Перник Михаил Алексов.

/Медиацията е способ за доброволно разрешаване на спорове, при който страните се подпомагат от трето, неутрално и безпристрастно лице – медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение/.

Страните по висящи дела в Окръжния и Районния съд в Перник, които решат да опитат да постигнат спогодба чрез медиация, няма да дължат никакво допълнително заплащане нито на съда, нито на медиатора.

На откриването присъстваха новият окръжен прокурор Галина Антова, която днес встъпи в длъжност, новият председател на Окръжния съд в Перник Калин Баталски, председателите на Софийския апелативен съд, на окръжните съдилища в Благоевград и Пазарджик, председателят на Административния съд в Перник Иво Иванов, председателят на районната прокуратура Аделина Алексиева, председателят на адвокатската колегия в града Румен Кирилов, адвокати, съдии, медиатори и още много гости.

p1670535 p1670544 p1670555 galina-antova-okragen-prokuror-2 p1670568 p1670530

Предишна Областният управител на Перник е на Втората годишна среща на областните управители в Европейската комисия и Комитета на регионите в Брюксел
Следваща Жители на Витановци поискаха среща с областния лидер на АБВ Петър Първанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *