понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / Ценен дар  получи поредният обновен храм в Пернишко

Ценен дар  получи поредният обновен храм в Пернишко

img_20190420_174422
Откриха обновения храм към Кладнишкия манастир “Св. Николай Мирликийски”.  Старинната сграда е с подменен покрив, извършени са конструктивно-укрепителни и ремонтно-възстановителни дейности, а част от ценните стенописи са реставрирани.
Областният управител Ирена Соколова, заедно с кмета на община Перник Вяра Церовска, присъства на празничната литургия, водена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Духовникът благодари на всички дарители и на местната общественост помогнала светата обител да претърпи духовно възраждане за нов живот като място свързващо хората с Божията благодат.
По повод реконструкцията на молитвения дом губернаторът връчи като дар на църквата икона с посребрен обков и образите на Божията майка с Младенеца.
Манастир “Св. Николай” е създаден към XVI-XVII в. на мястото на изчезнало средновековно селище при с. Кладница. Средновековието той е бил част от комплекса „Софийска мала Света гора”. Многократно е дострояван, като последно това станало през XIX-XX в.
По време на националноосвободителните борби Кладнишкият манастир дава подслон на Дончо войвода и четата му. Тук намирали убежище революционерите Васил Левски и отец Генадий Ихтимански, както и други възрожденски дейци.
img_20190420_174446 img_20190420_174714

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *