събота , 24 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / Цари пълен хаос с бутилираната вода

Цари пълен хаос с бутилираната вода

mineralna-voda
През последните десет години в производството и предлагането на бутилираните води у нас цари пълен хаос, твърди изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България инж. Емил Георгиев. От доста време насам той алармира за нередности при бутилирането и  предлагането в търговската мрежа на минерални и изворни води.
В Закона за храните, в който има цял раздел за бутилираните води, били вкарани безумни текстове, които обслужват конкретни бутилиращи компании и които не са в полза на потребителите. При обсъждането на проекта в работната комисия на министерството от Федерацията на потребителите вдигат огромен скандал и благодарение на вицепремиера Томислав Дончев, тези текстове са отхвърлени.
инж. Емил Георгиев
инж. Емил Георгиев

Определени компании си имат лобита по върховете, твърди Емил Георгиев.  Фаворизирани са конкретни компании, на чиито своеволия стават свидетели инспектори от  Федерацията, които не спират да правят проверки на минералната вода в магазините. Констатират се мащабни нарушения. За хаоса, който е открит при бутилирането на водите е уведомено Министерството на здравеопазването. Оттам обаче приемат всичко това за нормално, посочи инж. Георгиев. МЗ продължава да не санкционира производителите, които системно нарушават закона и наредбите. Толерират се забранени практики, а контролните органи работят не в интерес на потребителите, а в интерес на определени стопански субекти, които печелят от това, като заблуждават хората и подлагат на риск здравето им, обяви Емил Георгиев.

Години наред се извършват огромни нарушенияно са прикривани от чиновниците в дирекцията „Обществено здраве и контрол”, разказа той. Злоупотребява се с марката на водата, която стои на етикета. Използва се общоизвестно географско име или обозначение, което няма никаква връзка с произхода на водата. Това подвежда потребителите на тази марка вода. Според наредбата, търговската марка на водата трябва да се изписва с един път и половина по-малки букви от името на находището. Вместо това бутилиращите компании правят тъкмо обратното и умишлено заблуждават консуматорите.

Друг пример: до търговското наименование на марката, трябва четливо да се изписва и надписът, че „водата не е подходяща за всекидневна употреба от деца до 7-годишна възраст.” Това се отнася за водите със съдържание на флуорид повече от милиграм и половина на литър. Подобни нарушения са констатирани и при марките „Девин”, „Пирин Спренг”, „Ком” и „Михалково”.

Противозаконно е едно и също наименование да се използва едновременно за минерална и за изворна вода. А с една от най-популярните търговски марки – „Девин”, се случва точно това. Както и с водата „Михалково”. Става въпрос за води, които са различни по произход, състав и качество. Разкрито е, че различни търговски наименования се използват за бутилираната от един и същи източник вода.

Водата от извора „Балдаран” се предлага на пазара и като „Девин-изворна”, и като „Балдаран-изворна”. Да не говорим за това, че има случаи, в които въобще не е известно откъде се пълни водата.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *