неделя , 22 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / Художникът Филип Седефчев с нова авторска изложба

Художникът Филип Седефчев с нова авторска изложба

 

img_20190905_120647

15 платна с живопис и 10 пластики ще покаже художникът Филип Седефчев в авторската си изложба, която официално ще се открие на 19 септември в художествената галерия „Любен Гайдаров” в Перник. Преди това пред публика ще бъде прожектиран филм за художника, който не е бил показван досега в града. Експозицията ще представи друг известен наш творец – скулпторът проф. Емил Попов.

Филип Седефчев е творец с неподражаем стил. Стилизираните му пластики нямат аналог. От всяка негова творба лъха силната му индивидуалност и характерният му, постоянно развиващ се стил.

„Човек трябва да сподели труда си. Винаги се ръководя от това композицията да казва нещо важно. Погледът навътре е най- важен. Затова не се ръководя от общата мисъл, а от онова, което има смисъл за мен”, казва Филип Седефчев.

Повечето перничани знаят, че Седефчев е автор на запазения знак и тотал дизайна на фестивала „Сурва”. Стилизираната марка, която той създаде, се определя като гениална заради идеята в нея. От края на 60-те години на ХХ век художникът  започва да създава цикъл от живописни и пластични творби, свързана с традициите на обичая Сурва и народната митология. Образите му носят силен символичен заряд.

От 80-те години творчеството му еволюира към по- абстрактни и изчистени форми. Започва да работи в стила „Оп Арт”, като създава живопис и пластика със свой автентичен почерк и характерен визуален заряд. Творбите му са едновременно космополитни, но и дълбоко свързани с българските корени и дух.

През своя над 50 годишен творчески път Седефчев работи в цялата палитра от пластични изкуства – живопис, монументални изкуства, скулптура, графичен и пространствен дизайн, керамика, гоблен, витраж. Автор е на над 300 постери, запазени марки, гербове. Реализирал е множество монументални творби в България и чужбина.

Филип Седефчев е родом от село Садовик. Пъстрите черги и носии, народните песни и приказки, маските на сурвакарите, овчарството и природата трайно впечатляват бъдещия творец и отрано предопределят неговия път. През 1955 г. е приет в националната художествена академия ( тогава Висш институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович” ). Дипломира се със специалност „Живопис” при проф. Ненко Балкански.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *