неделя , 18 ноември 2018 г.
Начало / Общество / Хората с увреждания получават трохи не само в България

Хората с увреждания получават трохи не само в България

p1630837

Оказа се, че не само в България, но и в доста други европейски страни хората с увреждания имат проблеми и изпитват тегоби заради неуредености в инфраструктурата, образованието, трудовия пазар. Това стана ясно по време на минипленарна сесия в Европейския парламент /ЕП/, на която бе гласуван доклада на евродепутата Хелга Стивънс за изпълнението на Стратегията за хората с увреждания.

Евродепутат от Гърция обяви, че в училището на сина му, който е аутист, няма отопление, а учителите не са получавали заплати от 7 месеца, в Италия е намален делът на наетите на работа инвалиди.

Близо 80 милиона души в ЕС или всеки шести европеец на възраст над 5 години, живее с някакво увреждане.

За какво апелираха евродепутатите: да има изключителна достъпност до всички места за хората с увреждания, която в много страни си остава само мечта; да се насърчава равноправното им участие на пазара на труда, като се елиминира дискриминацията спрямо тях; да имат достъп до развлечения, до програмата“Еразъм +“, както и до останалите европейски програми, да имат право на безплатен паркинг във всички страни на ЕС, да са намалят данъците им.

 

Хората с увреждания, сред които най-уязвими са жените и децата, получават само трохи и затова са виновни управляващите, смятат част от евродепутатите.

Европа трябва да бъде достъпна за всички. Тя изостава от САЩ, където грижата за по-специалните хора е много голяма, каза Хелга Стивънс. Представете си само за ден как се чувства един човек в инвалидна количка или глух човек, обърна се тя към колегите си. Нито Брюксел, нито Париж, нито Берлин са достъпни, твърди Стивънс.

И подчерта: Трябва да направим всичко възможно хората с увреждания да имат равни права като всички нас.

По време на сесията, в пленарната зала присъстват много малко депутати. Гостите, които наблюдават работата им, са много повече. Колкото наближава времето за гласуване, толкова залата се пълни все повече и жуженето от приглушени гласове се усилва.

ep-30-11-17

Докато залата все още е празна, служители разнасят на всяко място нужните документи. Мъжете и жените, които се занимават с това са облечени с фракове, бели ризи и папийонки, имат и специални огърлия. Гледайки ги, човек не може да не си направи извода, че в Европарламента се хабят тонове хартия.

По същото време бе гласуван и бюджетът на ЕП за 2018 г. Гласуването тече скоростно и ако двете големи групи, които формират мнозинство, гласуват „за“, съответният раздел от стратегическия документ се смята за приет. Когато няма яснота, се иска поименно електронно гласуване.

В началото на реда на съответната  група седи човек, който при всяко гласуване задължително вдига ръка, която се вижда от всички и с палец дава знак как да се гласува – за, против, въздържал се. Обикновено преди гласуване всяка група е наясно как трябва да гласува. Въпреки това има и съгледвачи, които следят дисциплината при вота на колегите си.

Милена ГРОЗДАНОВА

bryuksel-30-11-17-v-ep-4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *