сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Жълтини / Хващаме астма от парфюми и омекотители

Хващаме астма от парфюми и омекотители

astma

Днешният човек живее сред постоянен облак от прекрасни ухания. Помислете: сутрин се измъкваш от чаршафите, изпрани с ароматен прах за пране, сваляш пижамата, лъхаща на омекотител, влизаш в банята, лъсната с благовонен препарат, къпеш се с миризлив сапун и шампоан, бършеш се с дъхава хавлия. После обилно се пръскаш с парфюм и отиваш на работа, където колегите са направили същото и въздухът тежи от миризми. Така още преди закуска си изложен на поне 15 ароматизирани продукта. Учените и изследванията носят лоша новина: тези аромати разболяват, докарват мигрена, астма, алергия, че дори и рак.

Много хора страдат от постоянно главоболие, очите им сълзят, носът им тече, вие им се свят, задъхват се и дори повръщат. Минават години, преди да разберат, че причината е в опасните химикали, които са в основата на всички приятни миризми. Изследователи доказват, че всекидневната употреба на изделия като парфюми, дезодоранти, почистващи препарати, бои замърсява въздуха повече и от автомобилите. Според проучване те причиняват до 50% от този проблем в градовете.

Вдишани, фините химически частици вредят на белия дроб и целия организъм, а концентрацията им е 10 пъти повече у дома, отколкото навън. Статистиката сочи, че над 30% от населението се влияе отрицателно от подобни миризми. При тест, проведен през 2016 г., 35 на сто от изложените на химически миризми са получили здравословен проблем като затруднено дишане, главоболие, очно възпаление, пристъп на астма. По-малък брой са се оплакали от кожно зачервяване, световъртеж, повръщане, неспособност да се концентрират./retro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *