събота , 24 август 2019 г.
Начало / Общество / Французи ще снимат документален филм за обичая Сурова в пернишкото село Лесковец

Французи ще снимат документален филм за обичая Сурова в пернишкото село Лесковец

49577974_2309691085768418_7635434851276947456_n
Французи ще снимат документален филм за обичая Сурова в пернишкото село Лесковец. Това обяви кметът на населеното място Андрей Стойчев по време на ежемесечната работна среща между общинската управа и кметомете на населени места. Френският екип ще остане три дни в селото. Заснемането на документалния филм е в рамките на европейски проект и ще бъде показана автентичността на празника, запазеното и съхраненото от традицията през годините.
Французите ще се докоснат до правенето на маски в работилницата на Малин Будинов, ще посетят местни домакинства, за да наблюдават как се приготвят за празника и каква храна слагат на трапезата. Освен в България, маскарадът ще бъде заснет и в други страни – Португалия, Швеция, Италия, Франция и Латвия.
По време на първата работна среща за 2019 г. управниците споделиха пред кмета на Община Перник Вяра Церовска как върви подготовката за автентичния обичай и фестивала Сурва по селата.
img_9322
„Желая ви здраве, упоритост и сила, за да решаваме проблемите на нашите съграждани. Месец януари е най-хубавият в годината, защото е месецът на Сурва. Трябва да обсъдим всички гледни точки по отношение на организацията и съпътстващите изяви на фестивала, важно е да чуя вашите идеи, защото имате достатъчно опит, тъй като някои от вас са и ръководители на групите“, каза Церовска.
В нощта на 13-ти срещу 14-ти януари в пернишкото село Расник среща ще направят сурвакарските групи на Велковци, Сопица и бабугерите от село Брежани.
В рамките на срещата кметовете поканиха перничани и гостите на града да посетят техните села на 13 януари вечерта и на 14-ти през деня, за да се докоснат до магията на обичая.
Към момента общият брой на участниците във международния фестивал е 7400 души, които са с 600 повече от миналата година. Броят на групите, заявили желание да се включат във фестивала, са 121 и в тази връзка имаше предложения за организацията на мащабното събитие и дните, в които ще дефилират групите, да бъдат по-дълго време.
img_9318

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *